Slovenija
826 ogledov

Danes je telovo, zapovedan praznik

Brezje vnebovzetje Boštjan Tacol
Danes v katoliški cerkvi praznujejo praznik svetega Rešnjega telesa in krvi, imenovan tudi telovo.

Telovo je eden od štirih zapovedanih praznikov v katoliški cerkvi, to so še Marijino vnebovzetje (15. avgust), praznik vseh svetnikov (1. november) in božič (25. december). Zapovedan praznik pomeni, da morajo verniki na ta dan k maši. 

Največji praznik v katoliški cerkvi je sicer velika noč, a ker je vedno v nedeljo, ni posebej zapovedan praznik, saj naj bi katoliki vsako nedeljo šli k maši. Zapovedani pa so prazniki, ki lahko padejo na druge dni. 

Na telovo se katoliki spominjajo Jezusove navzočnosti v evharistiji, za praznik pa so značilne procesije, ki jih ponekod pripravljajo tudi na prvo nedeljo po prazniku.

Telovo se ne praznuje redno na 15. junij, ampak 11 dni po binkoštih, ki so 50 dni po veliki noči.
Za zakrament evharistije izhaja pa iz svetopisemskega izročila, po katerem je Jezus pri zadnji večerji z učenci kruh spremenil v svoje telo ter vino v svojo kri. Obhajanje evharistije, s katero se spominjajo zadnje večerje, je tako od začetkov krščanstva razpoznavno znamenje kristjanov.

V Avstriji, Italiji, večjem delu Nemčije in na Hrvaškem je na telovo dela prost dan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • mph 10:44 15.junij 2017.

    Kaj so bili pred krščanstvom potem? Nekaj so bili pred tem? Vsaj ateisti sigurno niso bili glede na zaostalost ljudi takrat, nula znanja, vraže, .... Imaš ti kakšne materialne dokaze o obstoju boga, Kristusa (glede na to, da o njemu ...prikaži več ni nihče pisal nič v obdobju domenevnih dogodkov, vse je bilo kasneje povzeto po "pričevanjih", ....Noro, ja, samo malo zdrave pameti je potrebno in vsekakor kritičnega razmišljanja, niti znanosti ne rabiš, da veš, da nekaj ne štima z neštetimi vražami.

  • sprehajalec 10:11 15.junij 2017.

    Imaš kakšne materialne dokaze o naši prvotni zgodovini? Pod svobodnim soncem in Iztok in irena?

  • mph 10:01 15.junij 2017.

    Največ 2000 let, dejansko bistveno manj, preden so iztrebili našo PRVOTNO zgodovino. Kar pa zadeva tvojega mujazina, vsaka religija je zlo, čeprav je daleč največje ravno mujzinovska.