Slovenija
14 ogledov

Danes NLB ne bi prevzel

Jašovič Anže Petkovšek
Odhajajoči Božo Jašovič z današnjim vedenjem vodenja NLB ne bi prevzel.

 

Izjasnijo naj se

Če je Mercator nacionalni interes, naj lastniki to jasno povedo in vedno ga bomo pripravljeni prodati slovenskim vlagateljem, je v pogovoru za  Finance dejal predsednik uprave NLB v odstopu Božo Jašovič.

Jašovič, ki je vodenje banke prevzel 1. oktobra 2009, je dejal, da pri odločitvi o prodaji Mercatorja ni šlo za neposredne pritiske na upravo banke."Šlo je za izražanje mnenj in pričakovanj naših lastnikov, torej ministrov, naj odstopimo od transakcije," je dejal. Jašoviča ob tem preseneča, da je takšno komuniciranje prišlo šele v zadnji stopnji prodaje Mercatorja, čeprav so se delnice prodajale že dalj časa.

Spregovoril je tudi o strategiji NLB, ki naj bi banko stabilizirala in jo je vlada sprva potrdila, zdaj pa ji nasprotuje. Dejal je, da je sam očitno narobe razumel, da če je vlada strategijo podprla, da njeno izvedbo podpira tudi v resnici. "Ker ni tako, odstopam," je dejal.

Optimističen pogled

Jašovič kljub poslabšanim razmeram meni, da se lahko banka v letu, dveh, sanira, reši nedonosnega portfelja in začne spet ustvarjati dobičke. Po njegovih besedah bo letos izguba na podobni ravni kot lani, ko je izguba skupine znašala 202,3 milijona evrov.

Glede dokapitalizacije NLB Jašovič verjame, da bo banka dobila kapital. "Upam, da se država, nova vlada, zaveda resnosti in nujnosti. Kdo bo denar dal, pa ne vem, ta odločitev je najprej odvisna od ključnih lastnikov," je poudaril.

Ob tem poudarja, da se iz krize ne bomo izvlekli brez sklada, ki bo pomagal prestrukturirati vsaj velika podjetja. Jašovič opozarja, da banke potrebujejo pomoč za čim hitrejšo in čim učinkovitejšo izvedbo tega procesa. Merila za reševanje podjetij so sicer po njegovih besedah jasna. "Vsako podjetje s poslovnim potencialom se splača reševati," je poudaril.

Komentarjev 1
  • elipsa 13:18 27.december 2011.

    tale človek peljal poslovanje banke in prodajo mercatorja povsem neprofesionalno. če ne bi, se mu takšen fiasko ne bi zgodil.