Slovenija
26 ogledov

Danes nova pogajanja

Žurnal24 main
Vlada in sindikati javnega sektorja nadaljujejo pogajanja o varčevalnem paketu. Pogajanjao se o novem predlogu vlade.

Po besedah Branimirja Štruklja predlogu "ni mogoče reči približevalni predlog in ga je težko oceniti za boljšega od tistega, ki je bil na mizi v torek".

Predlog je vlada po besedah Štruklja sindikatom poslala tik pred začetkom današnjih pogajanj, novinarjem pa ga, kot je dejal, iz razumljivih razlogov še ne more razkriti. "Gre pa za modificiran predlog, ki ga je težko oceniti za boljšega od tistega, ki je bil na mizi v torek," je dejal.

Zdaj je po njegovih besedah ključno, kako bo vlada utemeljila svoj novi predlog, "dan D" pa bo po njegovih besedah v četrtek, ko naj bi vlada sprejela predlog zakona o uravnoteženju javnih financ.

Vztrajajo na takojšnjem izplačilu

V delu pogajalske skupine javnega sektorja po besedah njenega vodje Draga Ščernjaviča vztrajajo na takojšnem izplačilu zadnjih dveh četrtin odprave plačnih nesorazmerij, nato pa naj se plače bodisi zamrznjeno bodisi znižajo za tri odstotke.

Če bodo sindikati javnega sektorja stavkali, bo morala stroške po besedah Štruklja kriti država, ki "je tudi povzročila to stavko". "Že zdaj krši veljavne dogovore in če delodajalec krši veljavne dogovore, mora tudi nositi stroške stavke," je dejal. Na vprašanje, ali je dogovor še mogoč in stavke vendarle ne bo, pa odgovarja, "da če bi vlada pristala na zamrznitev plač, potem bi bilo mogoče dobiti čas, da bi se lahko v miru pogovorili o bolj pravičnih rešitvah, ki bi se jih izvedlo v daljšem obdobju".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.