Slovenija
25 ogledov

Danes o predlagani spremembi zakona o KGZS

Žetev žita Žurnal24 main
Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje bo na današnji seji obravnaval predlog sprememb zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS).

Poslanci SLS, ki so predlog vložili v obravnavo, želijo na ta način znižati število obveznih članov v zbornici. Člani odbora se bodo seznanili tudi z oceno posledic letošnje suše.

Poslanci SLS predlagajo, da bi bilo merilo za obvezno članstvo v zbornici katastrski dohodek in vpis v register kmetijskih gospodarstev. Poslanec SLS Jakob Presečnik, ki je obenem predsednik parlamentarnega odbora, predvideva, da bi se število članov tako lahko zmanjšalo s sedanjih okvirno 110.000 na 78.000.

Novela tudi predvideva, da naj bi eno leto po uveljavitvi zakona zbornica med svojimi člani izvedla referendum, na katerem bi se člani sami odločili za obvezno oz. prostovoljno obliko članstva. Predlog je sicer podoben tistemu, ki ga je pripravilo pristojno ministrstvo v prejšnji vladi, vendar novela ni dočakala realizacije.

Predlagajo dve dopolnitvi

Vlada načeloma podpira predlog novele, vendar pa predlaga dve dopolnitvi. Med drugim bi posvetovalni referendum o članstvu po njenem predlogu izvedli z naslednjimi volitvami v zbornico.

Predlaga tudi, da se člen, ki omogoča začasno financiranje KGZS, dopolni tako, da se v primeru, da zbornica do začetka tekočega leta predloži letni program dela na podlagi izhodišč pristojnega ministrstva, vendar ne pridobi soglasja pristojnega ministra, redne naloge javnih služb nepretrgoma izvajajo tudi v tekočem letu na podlagi sklepa ministra.

Člani odbora se bodo danes seznanili tudi s posledicami letošnje suše. Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je sicer prejšnji mesec ocenil, da je škoda zaradi letošnje suše je že presegla tri promile državnih prihodkov, zato bo zagotovo razglašena naravna nesreča, če bodo ustrezno izpeljani potrebni postopki.

Komentarjev 1
  • ennanova 09:04 05.september 2013.

    Igor Šoltes - bilanca stanja (intervju)http://za-misli.si/subkultura/intervjuji/1153-igor-soltes-bilanca-stanja