Slovenija
37 ogledov

Danes okoli 38 stopinj Celzija

vročina Saša Despot
Vročinski val se bo danes še stopnjeval, jutri malo olajšanja. Rdeči alarm zaradi vročinskega vala so razglasili na večjem delu Balkana.

Danes bo zelo vroče, najvišje dnevne temperature bodo večinoma presegale 35 stopinj Celzija, živo srebro pa se bo dvignilo tudi do 38 stopinj Celzija. Najvišja temperatura je trenutno v Novi Gorici, kjer termometer kaže 35 stopinj Celzija, prijetnih 22 je na Rogli. 

Tudi jutri bo večinoma sončno, vendar kakšno stopinjo hladneje, nastale bodo tudi posamezne nevihte, bolj verjetne v severni polovici Slovenije. 

Od ponedeljka se bodo temperature le še dvigale, v sredo in četrtek naj bi se živo srebro na jugovzhodu Slovenije približalo številki 40, oziroma rekordu iz avgusta 2013. Rekordu se približuje tudi temperatura morja. Voda na slovenski obali ima 28 stopinj Celzija, na hrvaški kakšno stopinjo manj. 

Od petka bo predvidoma nekaj več možnosti za krajevne nevihte, mogoča osvežitev pa se nakazuje predvsem okrog nedelje.

Nevarnost toplotnega udara

Zaradi velike toplotne obremenitve je za celotno državo razglašen oranžna stopnja nevarnosti. Vročina povzroča težave predvsem starejšim in kroničnim bolnikom. V Ljubljani je zaradi vročinske kapi pred dnevi umrla ena oseba, tudi danes pa imajo na urgencah ogromno dela in bolniki čakajo na pregled več ur. 

 

"Obravnavamo vse, kar sodi v poletni čas, tako različna vročinska obolenja, veliko je izčrpanih, veliko je težav zaradi pikov insektov," so za STA povedali na urgenci v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

vročina | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Rdeči alarm na Balkanu

Rdeči alarm zaradi vročinskega vala so razglasili na večjem delu Balkana. V Srbiji pričakujejo temperature nad 40 stopinj Celzija vse do 2. avgusta. 

Rdeči alarm so razglasili tudi na Hrvaškem. Temperature, ki so se v petek dvignile do 37 stopinj Celzija, bodo danes in v nedeljo še narasle, predvidoma do 39 stopinj Celzija. Že ob 7. uri so v Splitu namerili 30 stopinj Celzija, v roku ene ure pa so enako temperaturo zabeležili tudi na Reki ter na dubrovniškem letališču, poroča spletna izdaja hrvaškega časnika Jutarnji list.

Tudi velika večina Bosne in Hercegovine je danes obarvana rdeče. Že v petek se je v državi živo srebro povzpelo do 38 stopinj, danes je pričakovati še dve stopinji več, poroča STA.

Na območju mesta Trebinje poleg tega že štiri dni divja obsežen gozdni požar, pri gašenju pomaga celo vojska. Mestne oblasti so poleg tega napovedale, da bodo za pomoč z letalom kanader prosile sosednjo Hrvaško.

Rdeči alarm so danes prav tako razglasili v Črni gori.

vročina | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 3
  • kapibara 10:12 20.julij 2015.

    Zakaj - uboga... odporna na vse vremenske neprilike..- @čavez, ob tem komentarju pa NE upaš dati polne podatke.. :-)

  • Avatar praufo
    praufo 13:52 19.julij 2015.

    uboga tašča

  • Avatar čavez
    čavez 11:50 19.julij 2015.

    Če moja tašča preživi to vročino, sem prepričan da bo tudi atomsko bombo.