Slovenija
7926 ogledov

Potrdili to novost na NIJZ-ju. Kakšna je zdaj usoda Kreka?

Novice: Potrdili to novost na NIJZ-ju. Kakšna je zdaj usoda Kreka? Ivan Eržen Anže Petkovšek
NIJZ ima novega vršilca dolžnosti strokovnega direktorja.

Svet NIJZ je na današnji izredni seji za v. d. strokovnega direktorja soglasno imenoval Ivana Eržena. Predsednik sveta Mitja Blaganje to vidi kot dobro priložnost za "umiritev diskurza" in nemoten začetek priprav na morebitni jesenski val epidemije covida-19. Eržen ob tem računa na plodno sodelovanje z direktorjem NIJZ Milanom Krekom.

Vlada Roberta Goloba je namreč določila, da bo naloge strokovnega direktorja do njegovega imenovanja opravljal vršilec dolžnosti, in ne več generalni direktor. Strokovnega direktorja pa ne bo imenoval generalni direktor, kot je predvidela vlada Janeza Janše, pač pa svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

To je svet zavoda, v katerem je nova vlada zamenjala predstavnike, danes tudi storil, je v izjavi za medije sporočil Blaganje. Pred novinarje je stopil tudi Eržen, ki je NIJZ sicer že vodil kot vršilec dolžnosti, nazadnje po odhodu nekdanje direktorice Nine Pirnat ob začetku epidemije covida-19. Po Erženu je vodenje NIJZ s polnim mandatom prevzel Krek.

Kaj bo s Krekom?

Krekova usoda za zdaj še ni znana. Zadnja dva tedna sicer poudarja, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan nanj pritiska, naj odstopi. Bešič Loredan je večkrat pojasnil, da Krek njegovega zaupanja ne uživa, morebitna razrešitev pa je po njegovih besedah v pristojnosti sveta NIJZ.

Blaganje pa je danes pojasnil, da je s Krekom opravil nekaj telefonskih pogovorov, na poglobljenem pogovoru pa se zaradi Krekove odsotnosti še nista sestala. Zatrdil je tudi, da nima navodil, da bi moral kogarkoli razrešiti.

Priprave glede koronavirusa

Eržen je sicer napovedal, da bodo poleti pripravili vse potrebno za strategijo ukrepanja v primeru vnovičnega porasta števila koronavirusnih okužb. To bi pripravljala posebna strokovna skupina, sestavljena iz različnih strokovnjakov. Napovedal je tudi okrepljeno komuniciranje o pomenu cepljenja proti covidu-19.

Na vprašanje, ali se bo prijavil na razpis za strokovnega direktorja, je odgovoril, da odločitve še ni sprejel.

Nepravilnosti, ki jih je odkrilo Računsko sodišče

Po besedah Blaganjeta so svetniki obravnavali tudi odziv NIJZ na ugotovitve Računskega sodišča RS glede nepravilnosti in ukrepanja za odpravo teh nepravilnosti. Svetniki so potrdili odgovor sodišču, v katerem NIJZ poroča o odpravi nepravilnosti glede kontrole pri koriščenju viška opravljenih ur dela in urejanja položajnega dodatka javnim uslužbencem.

Prav tako so strokovnim službam naložili pripravo usklajenega čistopisa statuta, je še dejal predsednik sveta NIJZ.

Milan Krek Slovenija Krek razkril, kako nova vlada pritiska nanj in njegove kolege Janez Janša Slovenija Janša ob slovesu poskrbel še za ta doprinos NIJZ-ju

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
 • Avatar NX11
  NX11 22:55 15.junij 2022.

  "Stratežkem"? Hahaha

 • Jernej65 22:51 15.junij 2022.

  Okoli Kreka so naredili obvod. Njegova naloga bo le, da bo Janši poročal, kdaj bo 90000 ljudi umrlo za Covidom in se bo njegova strokovna napoved uresničila.

 • Ender3 21:23 15.junij 2022.

  Končno strokovnjak namesto Ivekovega zdravilca odvisnosti. Čestitka g. Erženu za novo, staro funkcijo.