Slovenija
2226 ogledov

Danes še 435 odločb o karanteni, včeraj 338

Meja med Hrvaško in Slovenijo Profimedia
Več kot polovica odločb je bila odrejena prišlekom iz Bosne in Hercegovine.

Včeraj, na prvi dan veljave strožjih ukrepov ob prehajanju državne meje, so zdravstveni delavci v sodelovanju s policisti na mejnih prehodih izdali in vročili 338 odločb o karanteni. Več kot polovica vseh odločb je bila odrejena prišlekom iz Bosne in Hercegovine. Danes so jih izdali še 435, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Največ odločb so pristojni v soboto vročili na mejnem prehodu Obrežje, in sicer 130, najmanj na mejnem prehodu Pince, kjer so jih vročili pet. Podobno je bilo tudi danes, ko so jih na Obrežju vročili 273 in v Pincah pet. Na Brniku so včeraj izdali 16, danes pa še 40 odločb.

Po vročeni odločbi se osebi dovoli v državo

Karantenske odločbe pristojni izdajajo na štirih mejnih prehodih s Hrvaško, in sicer na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, ter v Pincah na meji z Madžarsko. Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb, lahko v Slovenijo vstopajo le še na teh mejnih prehodih.

Pristojni karantenske odločbe izdajo osebam, ki prihajajo iz katere od držav s t. i. rdečega seznama oz. ki ne morejo dokazati, da prihajajo iz držav članic EU. Če nekdo, za katerega velja obvezna karantena, poskuša v Slovenijo vstopiti na kakšni drugi točki, ga preusmerijo na enega od omenjenih petih mejnih prehodov.

V skladu s petkovim sklepom vlade namreč vročanje odločb o karanteni od sobote dalje poteka že na meji. Policisti od prišlekov, ki prihajajo iz katere od držav s t. i. rdečega seznama držav z visokim tveganjem za okužbo s covidom-19, ob vstopu v Slovenijo zahtevajo podatke in jih nemudoma posredujejo predstavniku ministrstva za zdravje. Ta že na samem mejnem prehodu poskrbi za izdajo in vročitev odločbe o karanteni. Po vročitvi odločbe se osebi dovoli vstop v državo.

Delo poteka nemoteno, poročajo

S Hrvaške, ki je od sobote premeščena s t.i. zelenega na t.i. rumeni seznam, se lahko Slovenci domov vrnejo brez težav, če dokažejo, da so tam res bili.

V statistiko sicer ni zajetih še 14 oseb, ki so v Slovenijo vstopile na drugih kontrolnih točkah na mejah z Italijo in Avstrijo in jim je bila karantena odrejena na predlog epidemiologa.

Ta vikend na mejnih prehodih odločbe izdaja in vroča 18 zaposlenih ministrstva za zdravje, ki niso poročali o večjih težavah. Delo poteka nemoteno, so še pojasnili na ministrstvu.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 14
 • Avatar praufo
  praufo 13:38 06.julij 2020.

  jah, gospodarska kriza se bo samo še povečevala , ampak važn je, da smo zdravi, sicer pa bi bilo zaprtje hr meje velika katastrofa, ravno za njih in seveda veliko razočaranje za slovenčke, ki imajo v lasti toliko nepremičnin ... ...prikaži več no ko se bo pa turizem umiril, pa sledi jeseni novo poglavje omejevanja ... res bo treba imet jeklene živce

 • Covid_1984 13:10 06.julij 2020.

  kaj lažete, na mejah ni nikogar, redno pregledujem cestne kamere hak-a. iz katerega leta so vsi tej posnetki, ki se zvečer vrtijo na rutututututu javni hišici?

 • Avatar Kartistella
  Kartistella 01:37 06.julij 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m