Slovenija
42 ogledov

Danes se začenja jesen

V začetku tedna bo vreme še nestanovitno, zato ne pozabite dežnika. (Foto: istoc Žurnal24 main
Ob 11.04 se je začela koledarska jesen. Prihajajo tudi nižje temperature in prehladi.

Danes se z jesenskim enakonočjem ob 11.04 začenja koledarska jesen. Dnevi se bodo še naprej krajšali, noči pa daljšale vse do zimskega solsticija ali Sončevega obrata decembra, ko se bo začela zima.

Jesen pa s seboj prinaša tudi nižje temperature, meglo, več dežja. Hkrati pa je tudi pravi čas, da se vas lotijo nadležni prehladi. Zato je dobro, da vam je toplotno udobno: ne sme vas zebsti, prav tako pa vam ne sme biti prevroče, svetuje Peter Otorepec z inštituta za varovanje zdravja.

Poleg drugačnih oblačil in obuval ohladitev prinese drugačne navade prehranjevanja, nadaljuje sogovornik: "Bolj prija težja hrana, ker je energetska proizvodnja toplote večja."

Prehladnih obolenj je res nekoliko več, ocenjuje Otorepec, in to ne le zaradi virusov; veliko simptomov povzročijo alergije. "Ti prehladi niso toliko povezani s temperaturo; vezani so predvsem na povečanje stikov med ljudmi, začetek službe in šole, kar olajša prenos virusov," poudarja ter svetuje spoštovanje osnov higiene, umivanje rok in zadosten vnos vitaminov in mineralov.

Komentarjev 1
  • Nina Nemac 10:50 23.september 2011.

    Ob 11.04 se bo verjetno začela JESEN in ne POMLAD....:P