Slovenija
28 ogledov

Danes spet do 37 stopinj Celzija

Vročina
1/4
Boštjan Tacol
Čez 50 stopinj Celzija. Najbolj vroče je bilo v središču Ljubljane. Gradbince vročina ne moti, nosečnice pa.

Vročina. Termometer je včeraj ob 14. uri na Prešernovem trgu kazal čez 50 stopinj Celzija, potem ko smo ga za pet minut pustili na spomeniku. “Oh, moj bog,” je ob tem komentirala francoska turistka Marie. Na ljubljanskih ulicah so prevladovali prav turisti, sicer pa je bilo središče ob največji vročini bolj prazno. To občutijo tudi gostinci, ki pravijo, da v zadnjem tednu prodajo manj kosil kot sicer. “Ljudje ne upajo ven do osmih zvečer,” pravi Momo Jorgačević, lastnik gostilniške verige Momo Group, in doda, da se obiskovalci čez dan proti vročini borijo z vodo, zvečer pa si raje privoščijo pivo.

V Tivoliju najbolje

Drugače so se včeraj hladili 15-letni Gašper, Patricija in Maša, ki so se škropili z vodo iz fontane v Tivoliju. “Tu je veliko bolj zabavno kot na bazenu,” je povedal Gašper. V Tivoliju smo sicer izmerili najmanj, 37 stopinj Celzija, povsod drugod – v stanovanjski soseski v Dravljah, pred ljubljanskim kliničnim centrom, na gradbišču ob Ljubljanici in v središču mesta – je bilo več kot 40 stopinj Celzija, na Prešernovem in Kongresnem trgu celo več kot 50 stopinj.

“Navajeni vsega”

Vročina ne moti gradbenih delavcev Rahima Mulahujsejnovića in Isufa Krasničija, ki sta delala ob Ljubljanici: “Mi smo navajeni vsega, tako da ni problema. Če nam je prevroče, pa gremo v senco ali na kako kavo.” Težje se z visokimi temperaturami spopada nosečnica Alenka: “Joj, grozno je, počutim se kot slon. A zdaj že odštevam dneve, tako da upam, da bo kmalu bolje.” Enake težave ima 65-letna Marija, ki ne pomni, kdaj je bilo tako vroče: “Saj sploh ne bi šla iz stanovanja, ampak sem morala k zdravniku.

Vroče še naprej

Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, ob morju do 22, v alpskih dolinah in na planotah Notranjske okoli 11, najvišje dnevne od 31 do 37 stopinj Celzija. V soboto bo pretežno jasno in vroče, napovedujejo na Agenciji RS za okolje. Popoldne bodo v severozahodni Sloveniji krajevne plohe in nevihte, krajevne padavine pa se bodo v noči na nedeljo pojavljale tudi v severni Sloveniji. V nedeljo bo na Primorskem pretežno jasno, pihala bo šibka burja. Drugod po Sloveniji bo zjutraj še pretežno oblačno, čez dan se bo zjasnilo.

Na Arsu opozarjajo še, da bo do bo zelo vroče. Najvišje temperature bodo okoli 35 stopinj, na Primorskem in v mestnih središčih bodo najnižje jutranje temperature okoli 20 stopinj Celzija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.