Slovenija
18 ogledov

Danes študent, jutri s. p.

razno 25.11.13. racunalnik, delo, pisarne, srfanje, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Pogodbe. Delodajalci raje "zaposlujejo" espeje in tako izkoriščajo sistem.

"Mladi danes rešitev svoje socialne varnosti po izgubi študentskega statusa vidijo večinoma v samozaposlitvi, ne v redni zaposlitvi, saj nimajo upanja, da jo bodo dobili," ob dnevu človekovih pravic opozarja Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZZZS) in poudarja, da so pravice delavcev prav tako temeljne človekove pravice.

Število samozaposlenih se je v zadnjih petih letih povečalo za kar šest tisoč (trenutno je vseh 95 tisoč), pri teh pa gre, kot opozarja Zorko, velikokrat za lažno samozaposlene, saj večinoma opravljajo delo za le enega naročnika oziroma delodajalca. "Gre za izkoriščanje sistema s strani naročnika, ker bi morala biti to pogodba za določen ali nedoločen čas," dodaja.

V ZSSS državi očitajo, da ne spoštuje 66. člena ustave, saj ne ustvarja pogojev za (kakovostno) zaposlovanje. Izpostavljajo še prekerne delavce, ki glede na način dela izpolnjujejo vse elemente delovnega razmerja, vendar ostajajo pri avtorskih in podobnih pogodbah. "Pri teh gre za izkoriščanje brezposelnih, s čimer so jim kršene temeljne človekove pravice," je kritičen Zorko.

"Država ni zaposlovalec"

Kako se bo država spopadla s to problematiko, smo vprašali ministrstvo za delo. "Država seveda ni zaposlovalec. Gre za delodajalce, ki tako ravnajo, s strani države pa je pomembno to, da so predpisi narejeni tako, da zlorabe čim bolj preprečujejo," nam je dejala Damjana Košir, generalna direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje.

V službi za odnose z javnostmi ministrstva so nam razložili, da če pri nekom obstajajo elementi delovnega razmerja, ima pravico od delodajalca zahtevati sklenitev pogodbe o zaposlitvi, lahko pa ga tudi prijavi inšpektoratu za delo. Po novi določbi zakona o delovnih razmerjih pa se za tistega, ki pridobi več kot 80 odstotkov prihodkov od enega naročnika, uporabljajo določbe temeljnih pravic tega zakona. Kako se to uporabljanje določb v praksi izvaja, nam Koširjeva ni znala pojasniti.

Komentarjev 3
  • frogstomp 13:02 10.december 2013.

    to ni izkoriščanje ampak konsenz med delodajalcem in delojemalcem. na vsakem nivoju se trudimo uspostavit miselnost, da je delodajalec izkoriščevalski demon, v resnici pa prav tako kleca pod težo neverjetno visokih davkov in prispevkov in tako išče rešitve, ki podjetju ...prikaži več omogočajo preživetje. ena izmed njih je outsourcanje. država naj se neha sprenevedati, in živeti v ideji, da denar raste na drevesu. dobička v podjetjih že zdavnaj ni več in s tem tudi ni rezerve, na trgu je borba za preživetje, in pogoji se z novimi ureditvami glede zaposlovanja le še zaostrujejo. socialni in drugi transferji so mrtvi, papir pa od človeka zahteva da se vede, kot da je vse v najlepšem redu.

  • BorutK 11:41 10.december 2013.

    Dobr da ste to pogruntal 10 let prepozn, tko k vse v tej državi...

  • privat 08:17 10.december 2013.

    in enkrat ko si s.p. si molzna krava za vse...!! Do svojega življenskega bankrota!