Slovenija
2498 ogledov

Danes v Sloveniji prvič obeležujemo ta dan

Komunizem Shutterstock
Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja.

V Sloveniji danes prvič obeležujemo nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Tako je pred dnevi odločila vlada Janeza Janše, ki je pri tem izhajala iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih merilih, in sledila naporom za preprečitev ponovitve najbolj tragičnih dogodkov iz naše zgodovine.

Kot je 12. maja ob razglasitvi nacionalnega dne navedla vlada, je komunistično nasilje na ozemlju Slovenije od poletja 1941 do januarja 1946 terjalo na deset tisoče nasilnih smrti civilnih oseb in vojnih ujetnikov, v desetletjih komunistične vladavine z vsemi oblikami kršenja človekovih pravic in svoboščin pa je prizadelo še več sto tisoč prebivalcev Slovenije. Za nacionalni dan pa so izbrali datum, ko so leta 1942 partizani 1. čete Šercerjevega bataljona v soteski Iške umorili 49 oseb romske in štiri slovenske narodnosti, med žrtvami pa je bilo tudi 24 otrok.

Takšen je bil odziv Goloba

Razglasitev 17. maja za nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja je sprožila različne odzive. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je v odzivu zapisal, da bomo očitno morali imeti "9. maj, dan zmage, bolj pogosto, da se bomo spominjali, kaj je resnica". 

V stranki Levica menijo, da poskušajo stranke desnice s to potezo zaplesti prebivalce v večne kulturne boje in v večne prepire o letih 1945 in 1991, ker s tem zakrivajo, da nimajo nikakršnega interesa reševati dejanskih problemov današnjega dne.

Očitek zgodovinske stroke

Zgodovinar in nosilec katedre za sodobno zgodovino na oddelku za zgodovino ljubljanske filozofske fakultete Božo Repe pa meni, da pri vladni odločitvi ne gre za iskreno spominjanje na kakršne koli dogodke v zvezi z vojnimi poboji. Repe odhajajoči vladi očita ideološko borbo s preteklostjo, ki da je v resnici poskus preusmeritve pozornosti od dogajanja v Sloveniji.

Pri tem je potegnil vzporednico z državno proslavo pred dnevom upora proti okupatorju, kjer je vlada z izbiro Male gore nad Ribnico po njegovem mnenju skušala "zamenjati Osvobodilno fronto". Repe tudi meni, da bo s tem dejanjem vlade še manj upanja oz. bo še težje doseči soglasje glede naše preteklosti.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 31
 • Avatar Antikrist1
  Antikrist1 20:05 17.maj 2022.

  Komunizem je v osnovi zelo dober, vendar ko komunisti postanejo taki negativci, kot so Ivan Janša, Vinko Gorenak, Angelca Likovič, Barbara Brezigar, Milan Zver, Ernest Petrič, Dimitrij Rupel, Borut Pahor, Zdravko Počivalšek, Alojz Kovšca, Zvonko Černač, Tone Jerovšek, Andrej Šircelj.., ...prikaži več takrat gibanje postane negativno za človeštvo.

 • Idioti 16:47 17.maj 2022.

  Marš bagra belogradistična , še premalo so jih pobili , z ozirom kaj vse hodi po Sloveniji !

 • Naklonsky 12:30 17.maj 2022.

  Kakorkoli že, je rdeča zvezda simbol vagine! In samo idiot si jo lahko pripopa ne čelo in jo ponosno nosi in razkazuje na svoji betici. Torej: verski simbol komunizma, izhajajoč iz Rusije, ni ravno ravno neka inteligenca naroda.