Slovenija
36 ogledov

Danes v Tržič po čevlje

šuštarska nedelja
1/5
Marjana Zupan
V Tržiču poteka že 44. šuštarska nedelja, etnološko-sejemska prireditev, na kateri se več deset tisoč obiskovalcem vsako angelsko nedeljo predstavijo številni rokodelci, mojstri usnjarske in čevljarske obrti ter različna društva.

Največ obiskovalcev na šuštarsko nedeljo privabijo ugodni sejemski nakupi, saj je na več kot 300 stojnicah v Tržiču moč kupiti vse vrste izdelkov, med njimi po zelo ugodnih sejemskih cenah tudi obutev za različne priložnosti. Poleg tega se bo predstavilo veliko rokodelcev in društev s prikazom dejavnosti, ustvarjalnimi delavnicami in degustacijami domačih dobrot.

Nedeljski spored sicer večdnevne prireditve se začne ob 9. uri s prodajo obutve na stojnicah in v novi poslovalnici Peka, nadaljuje s šuštarsko delavnico za otroke in veselico, osrednje dogajanje pa se bo potem preselilo na ulice okrog glavnega prireditvenega odra pri avtobusni postaji v Tržiču.

Na ogled tudi starodobniki

Kot običajno si bodo obiskovalci poleg čevljarskih izdelkov lahko ogledali tudi avtomobilske in motoristične starodobnike, zbirko tržiške obrtno-podjetniške zbornice v paviljonu NOB ter stalne zbirke v Tržiškem muzeju in Kurnikovi hiši, otroci pa se bodo lahko zabavali v lunaparku. Ob tej priložnosti se bo predstavilo tudi Združenje zgodovinskih mest Slovenije.

Tradicija šuštarske nedelje v Tržiču sega v leto 1968, ko je bila na pobudo tržiškega društva izvedena prva tovrstna prireditev. Njen namen je bil obiskovalcem prikazati in s tem ohraniti običaje. Šuštarska nedelja poteka vsako prvo nedeljo v septembru, ker so na ta dan v cehovskih časih imeli "frejšprehungo", s katero so vajence sprejemali med pomočnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.