Slovenija
27 ogledov

Danes začetek zbiranja podpisov za referendum

Čakalnica Saša Despot
Pobudniki, ki nasprotujejo centralizaciji zdravstva, morajo zbrati 40.000 podpisov.

Na pobudo državljanov s prvopodpisanim direktorjem Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto Dušanom Harlanderjem se danes začenja zbiranje podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bo trajalo do 6. februarja. Pobudniki, ki nasprotujejo centralizaciji zdravstva, morajo v tem času zbrati 40.000 podpisov.

Pobudniki bodo svoje stališče in razloge za referendum ter tudi načine, kako lahko državljani oddajo svoj podpis, predstavili danes na novinarski konferenci v Novem mestu. Pobudo za začetek zbiranja podpisov za referendum, ki jo je podpisalo 40.000 državljanov, so v DZ vložili 28. novembra lani.

S spremenjeno organizacijo do varčevanja

DZ je novelo zakona o zdravstveni dejavnosti sprejel 21. novembra lani. Med drugim predvideva združitev območnih zavodov za zdravstveno varstvo in Inštituta za varovanje zdravja RS v dva nova zdravstvena zavoda - Nacionalni inštitut za javno zdravje in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Prvi bo izvajal strokovne in razvojne naloge za področje dejavnosti javnega zdravja, drugi pa skrbel za izvajanje strokovnih in razvojnih nalog na področju zdravja, okolja in hrane. S spremenjeno organizacijo bodo po navedbah predlagatelja novele - predstavnikov vlade - v proračunu letno privarčevali 1,5 milijona evrov.

"Prizadevamo si za ohranitev javnega zdravja"

Po mnenju pobudnikov pa pomeni glasovanje za sprejeti zakon centralizacijo dejavnosti javnega zdravja, glasovanje proti pa pomeni ohranitev decentralizirane dejavnosti javnega zdravja. Kot poudarjajo, si prizadevajo za ohranitev javnega zdravja v regijah.

Tudi opozicijski poslanci, ki za razliko od koalicijskih niso podprli novele, ji očitajo centralizacijo dejavnosti javnega zdravja. Bojijo se, da bodo zaradi tega raven zdravja prebivalstva oz. kazalniki zdravja prebivalstva v letu ali dveh slabši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.