Slovenija
131 ogledov

Danes že trije vlaki z begunci s Hrvaške

Rigonce EPA
S prihodi beguncev najbolj obremenjene Brežice in Dobova pokajo po šivih, prvič so jih ponoči v državo spuščali tudi avstrijski organi. Za oskrbo beguncev vse zdravstvene ustanove po državi. Danes s Hrvaške že trije vlaki.

V Zdravstvenem domu Brežice je danes potekal sestanek, na katerem so se državna sekretarka ministrstva za zdravje Sandra Tušar in izvajalci nujne medinske pomoči za migrante v Posavju dogovorili, da bodo v izvajanje omenjene dejavnosti pritegnili tudi druge zdravstvene ustanove po državi. Ustanovil bodo tudi posebno koordinacijsko skupino.

Vladna koalicija računa na implementacijo zavez z mini vrha EU-Balkan, če se to ne bo zgodilo, pa je pripravljena tudi na zaostrovanje ukrepov, je po koalicijskem vrhu ponovil zunanji minister Karl Erjavec.

Če bodo zaveze implementirane, po mnenju Židana obstaja realna možnost, da bo begunski tok nadzorovan, da se bo zmanjšal in bo Evropa zunaj težav z migranti oz. begunci. "Če se dogovor ne bo spoštoval, pa imamo na razpolago različne scenarije, tudi bolj črne," je v izjavi novinarjem spomnil Židan.

Sestanek zdravstvenih domov

Na sestanku so se zbrali predstavniki vseh zdravstvenih domov širše regije, udeležili so se ga tudi predstavniki Slovenske vojske in Splošne bolnišnice Brežice. Dogovorili so se, da bi se v zagotavljanje zdravstvene pomoči za prebežnike v brežiškem sprejemnem centru, kjer so zdravstvene ekipe najbolj obremenjene, vključili tudi drugi zdravstveni domovi.

Jutri z delovanjem začne koordinacijska skupina, ki naj jo imenuje ministrstvo. Sklenili so tudi, da bodo sedanji izvajalci nujno medicinsko pomoč za migrante izvajali do vključitve novih zdravstvenih delavcev iz vse Slovenije.

begunci | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pri koncu z močmi

Direktor Zdravstvenega doma Brežice Miroslav Laktić je opozoril, da njihova ustanova hkrati z nujno medinsko oskrbo za domačine to izvaja tudi za migrante. Te sicer oskrbujejo v ambulanti na brežiški policijski postaji, v Dobovi in v Rigoncah. Čeprav jim pomagajo okoliški zdravstveni domovi, delujejo na robu zmogljivosti, vsi sodelujoči zdravstveni delavci in prostovoljci pa so že utrujeni.

Dnevno so imeli tudi do 45 posredovanj oz. vsake pol ure eno, obravnavali pa so približno 450 tujcev. Dnevno imajo na terenu do 15 zdravstvenih delavcev in štiri do pet reševalnih vozil, pomagajo pa jim še madžarska Karitas, ki je pri novem dobovskem centru postavila svojo postajo, slovaški in drugi prostovoljci ter ljubljanska in celjska služba nujne medicinske pomoči.

Do 13. ure prihodi treh vlakov

Zeleno mejo v Rigoncah je pred kratkim prestopila nova skupina migrantov, ki jih je v bližino slovenske državne meje pripeljal hrvaški vlak. Kot so sporočili s Policijske uprave Novo mesto, gre za 1370 ljudi, njihov prihod pa je hrvaška policija predhodno najavila.

To je že tretji vlak z begunci, ki je danes pripeljal v bližino Rigonc. Prvi je prispel nekaj po 2. uri in pripeljal 1400 ljudi, drugi pa nekaj po 6. uri. Na slednjem je bilo 1500 migrantov. V sprejemnem centru Brežice je po podatkih policije trenutno okoli 2100 migrantov, v začasnem centru Dobova 2400, v novem centru v Dobovi 3900, v Rigoncah pa okoli 1400. Okoli 350 so jih prepeljali na območje mejnega prehoda Obrežje, kjer prav tako potekajo policijski postopki.

Na PU Novo mesto ocenjujejo, da policisti razmere obvladujejo, hkrati pa zagotavljajo, da se ob tako številnem prihodu trudijo tujce kar najhitreje namestiti v sprejemne centre v Dobovi in Brežicah. Tam potekajo policijski postopki, nudijo jim je zdravstveno in humanitarno oskrbo, nato pa jih z vlaki in avtobusi odpeljejo do nastanitvenih in sprejemnih centrov v notranjosti države.

begunci | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Brez registracije naprej

Po naših podatkih s terena policisti na Rigoncah zjutraj zaradi prevelikega števila ljudi niso opravljali registracije, ampak so begunce spuščali kar naprej. Drenikova pojasnjuje, da se za večino beguncev registracijski podatki opravijo na njihovem območju. "Le v nekaterih primerih, ko je možno zagotoviti prevoz, še preden so begunci registrirani, gre skupina v spremstvu policistov do drugega sprejemnega centra in se postopki registracije opravijo tam," pojasnjuje Drenikova. 

V dogovoru s hrvaško stranjo bodo po poročanju Radia Slovenije skušali prebežnike z vlaki prepeljati tudi na železniški prehod v Dobovi, tam urediti registracijo in poskrbeti za njihovo oskrbo ter jih nato takoj prepeljati naprej po centrih po državi.

Ponoči jih je sprejemala tudi Avstrija

Prevozi beguncev z vlaki in avtobusi iz Brežic in Dobove v sprejemne in nastanitvene centre v notranjost države so potekali tudi vso noč, za razliko od prejšnjih dni, pa je ponoči begunce sprejemala tudi Avstrija. S policijske uprave Maribor so sporočili, da so v noči iz ponedeljka na torek avstrijski varnostni organi v Šentilju sprejeli 4.800 prebežnikov. 

Ob približno 3. uri je z vlakom iz Dobove prispelo 1.100 tujcev, ki so trenutno nastanjeni v nastanitvenem centru Šentilj. Na poti iz Dobove sta še dva vlaka s skupno 1.250 tujci, ki bodo prav tako nastanjeni v Šentilju. Sprejemna centra Gruškovje in Središče ob Dravi sta bila ob 6. uri prazna.

dezurni@zurnal24.si