Slovenija
15 ogledov

Danes znana metodologija

Banka Slovenije Reuters
Danes bodo predvidoma objavili prve splošne smernice metodologije stresnih testov v bankah.

Smernice bodo objavljene le v meri, kolikor bo to dovoljevala družba, ki v slovenskih bankah izvaja teste vzdržljivosti, je včeraj sporočil guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Včeraj so sicer še vedno potekala usklajevanja z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko ter izvajalcem testov in pregledov kakovosti aktive, družbo Oliver Wyman.

Čakamo konec novembra

Omenjena družba v slovenskih bankah izvaja stresne teste, ki jih je treba poleg pregleda aktive bank izvesti pred prenosom slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank. Skrbne preglede aktive bank izvajata družbi Deloitte ter Ernst & Young.

Jazbec je nedavno povedal, da je objava rezultatov stresnih testov in skrbnih pregledov aktive banke še vedno načrtovana za konec novembra. Takrat bosta znana dolgo pričakovana natančna časovnica in načrt sanacije razmer v bankah. Guverner je ob tem ocenil, da tudi če se uresniči najhujši scenarij, še vedno obstaja možnost, da Slovenija težave v bankah reši sama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.