Slovenija
15 ogledov

Danes znani končni izidi referenduma

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Danes bodo znani končni izidi glasovanja na referendumu o arbitražnem sporazumu. Glasovnicam iz Slovenije bodo prišteli še tiste iz tujine.

Glasovnice, ki so jih oddali volivci iz tujine, izida referenduma sicer ne morejo več spremeniti. Za tokratni referendum se je sicer v tujini za glasovanje prijavilo 3257 volivcev, ki stalno ali začasno prebivajo v tujini.

Glasovali so na 34 diplomatsko-konzularnih predstavništvih po svetu. Ni še znano, koliko volivcev je izbralo ta način, saj tistim, ki v tujini živijo stalno, tega ni treba zahtevati. Za glasovanje na veleposlaništvih pa so se morali prijaviti volivci, ki v tujini bivajo začasno, kar jih je storilo 440.

Delni uradni izidi po vseh preštetih glasovnicah iz Slovenije kažejo, da se je referenduma udeležilo 722.600 volivk in volivcev oziroma 42,36 odstotka volilnih upravičencev. Za uveljavitev arbitražnega sporazuma jih je glasovalo 369.187 (51,49 odstotka), proti pa 347.790. Neveljavnih je bilo 5518 glasovnic (0,76 odstotka).

Joras čez štiri dni sam nad robnike
Po referendumu pa se s težavami še vedno ubada Joško Joras, ki je 11. junija dejal, da bo počakal sedem dni in če v tem času ne bo storjenega nobenega koraka naprej k rešitvi odstranitve robnikov, bo uresničil svojo včerajšnjo napoved in težavo rešil sam. Na sestanku s premierjem Pahorjem ni dobil konkretnih zagotovil o odstranjevanju robnikov na dovozni poti, po srečanju pa je poudaril, da "hrvaške okupacijske policijske sile še vedno kršijo ozemeljsko celovitost Slovenije".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.