Slovenija
25 ogledov

Darilo, ki nič ne stane

dohodnina zurnal
Namesto donacije dobrodelnim organizacijam 700 tisoč ljudi denar pusti proračunu.

Do konca decembra se lahko dohodninski zavezanci odločijo in 0,5 odstotka svoje dohodnine namenijo eni od več kot štiri tisoč organizacij, ki so do donacije upravičene.

Ostane osem milijonov

Lani je to storil manj kot vsak tretji zavezanec, skoraj 70 odstotkov zavezancev pa svoje odločitve Dursu še ni sporočilo in njihovega pol odstotka ostane državnemu proračunu. Organizacije so prejele več kot 3,4 milijona evrov donacij. Če predpostavimo, da imajo tisti, ki so se za donacijo že odločili, enake prihodke kot tisti, ki se še niso, v proračunu ostane okrog osem milijonov evrov, ki bi jih zavezanci lahko podarili.

Do denarja od dohodnine so upravičeni dobrodelne organizacije, gasilska društva, politične stranke, sindikati, razna društva. Največji prejemnik je že od leta 2007, ko je bila ta možnost uvedena, Slovenska karitas, ki je letos prejela dobrih 150 tisoč evrov. Sledijo Unicef, društvo Sonček, Rdeči noski in združenje Europa Donna.

Vlogo lahko dohodninski zavezanec, ki ima spletni certifikat, odda prek sistema eDavki, sicer pa mora izpolnjen in podpisan obrazec odnesti ali poslati na Durs. Natančnejša navodila so objavljena tudi na spletni strani www.dobrodelen.si.

Enkrat je dovolj

Na Dursu opozarjajo, da enkrat že vložena zahteva velja za nedoločen čas oziroma do preklica in je ni treba vlagati vsako leto, razen če želi zavezanec spremeniti svojo odločitev in donacijo nameniti komu drugemu. Zavezanec lahko pol odstotka dohodnine nameni eni organizaciji, lahko pa tudi petim nameni po 0,1 odstotka.

Komentarjev 1