Slovenija
438 ogledov

Daroval kostni mozeg, pa ne dobi polne bolniške

Darovanje kostnega mozga Profimedias
Darovanje kostnega mozga je lahko precej boleče in darovalcu pripada bolniški stalež tudi do tedna dni. A, za razliko od darovalca krvi, mu ne pripada sto odstotno nadomestilo plače.

"Meseca oktobra sem daroval krvotvorne matične celice (kostni mozeg), za kar je bila predvidena 100 odstotna bolniška, vendar pa se po zadnji uredbi vlade vsaki bolniški odtegne deset odstotkov," pravi eden od darovalcev, ki je za odtegljaj presenečen izvedel šele ob zadnjem izplačilu svoje plače. 

"Že tako se težko kdo odloči za darovanje, potem pa, namesto da bi dobil nagrado, prejme klofuto," piše na spletnem portalu predlagam.vladi.si. "Predlagam, da se za transplantacijske bolniške staleže vrne 100-odstotna bolniška, še bolj pošteno pa bi bilo, da bi bila 200-odstotna."

Dva načina zbiranja celic

Bolniški stalež praviloma ni potreben pri zbiranju celic iz venske krvi, po odvzemu kostnega mozga pa zaradi bolečin Zavod RS za presaditve organov in tkiv Slovenija Transplant priporoča stalež - običajno teden dni.

Darovanje kostnega mozga | Avtor: Profimedias Profimedias

"Če te celice pridobivajo samo s citoferezo, kar je neke vrste transfuzija, je potrebno počivanje samo toliko, kolikor je darovalec oslabljen," pojasnjuje Andrej Gadžijev, dr. med., specialist kirurg travmatolog s Travmatološke klinike UKC Ljubljana in sodelavec Slovenije Transplanta. 

Boleč poseg in nevarnost okužb

"Če pa se ga jemlje iz kosti, iz medenice ali prsnice, gre za malo operacijo. Poseg boli, a se mora bolečina v enem tednu umiriti," pravi Gadžijev in pojasnjuje, da je en teden bolniške varno območje, da ne pride do morebitnih okužb. "Če na odvzetem mestu pride do vnetja, je to lahko nevarno, potrebni so antibiotiki."

Večji poseg pri živem darovalcu je darovanje ledvic, dela jeter ali pljuč, kjer gre za pravi operativni poseg. "V zadnjih desetih letih smo imeli dva taka primera darovanja ledvice," pojasnjuje Gadžijev. "Ker gre za operativni poseg, ki je nevaren sam po sebi, je potrebna bolniška vsaj kakšen teden. Oseba po posegu ne sme dvigovati težki stvari, da ne popokajo šivi ali se ne naredi trebušna kila."

Darovanje kostnega mozga | Avtor: Profimedias Profimedias

Izjema le darovanje krvi

Od 31. maja, ko je stopil v veljavo zakon za uravnoteženje javnih financ, se nadomestilo za plače za prvih 90 koledarskih dni zniža za odmerni odstotek za deset odstotnih točk pri vseh razlogih začasne zadržanosti od dela, razen v primeru zadržanosti od dela zaradi poklicne bolezni in poškodbe pri delu, nege družinskega člana ter darovanja krvi. Oseba, ki je darovala kri, bo tako prejela 100 odstotno nadomestilo, darovalec kostnega mozga pa le 90 odstotno.

Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, pravijo, da zgornja ureditev nima prehodne narave, temveč je trajna in je posledica reševanja finančnih razmer zdravstvene blagajne, spremeniti pa jo je mogoče le s spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. 

Nadomestilo med bolniško | Avtor: ZZZS ZZZS


Reformo omenjenega zakona ministrstvo sicer načrtuje v letu 2016 in bo, očitno preučilo tudi opisano problematiko. "Ministrstvo bo v okviru priprave reforme preučilo tako pravne, finančne in socialne vidike obstoječe ureditve ter skladno z ugotovitvami predlagalo nove in spremenjene rešitve."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • alibaba 15:59 09.november 2015.

    Za predlagatelj in podpornike tega zakona bi Tito imel posebno mesto kjer bo bili pokopani!

  • Johnny13a 15:14 09.november 2015.

    Če bi obdavčil neumne komentarje pod članki žurnala, bi bila Slovenija bogatejša od izvoznic nafte

  • Boris Odreitz 13:14 09.november 2015.

    Pa to je svoinjartija tako politično vodstvo to je sranje od sranja.Pa kaj so to ljudje, tile ki pišejo zakone?to so sama nacistična in fašistična sranja, človeški iztrebki.Take gnoje imamo na vrhu pa da bi vsi tile ...prikaži večtile ki so tak prokletniški zakon sestavili, čim prej postali odvisni od darovalcev in da občutijo to kar ti darovalci preživljajo. Dobro se ve kdo je pod te zakone podpisan, v katero stranko spada in to stranko takoj prepovedati- uničiti do konca ! Člani te stranke pa za večno spoditi iz politike in juh politično ubit !