Slovenija
60 ogledov

Daroval že 800 litrov krvi

Marjan Pečan je skupno daroval že več kot 800 litrov krvi. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Marjan Pečan se je danes zjutraj uvrstil na zavidljivo četrto mesto lestvice najpogostejših darovalcev krvi v Sloveniji. Skupno je daroval že več kot 800 litrov krvi.

"Danes ob osmi uri zjutraj sem kri daroval že štiristošestič. Tako sem se izenačil s četrtim mestom najpogostejših darovalcev krvi v Sloveniji," nam je ponosno zatrdil Marjan Pečan, ki je od leta 1971 daroval že skupno več kot 800 litrov krvi.

Lestvica največjih
Ratko Poljanšek 457-krat
Metod Lampe 437-krat
Jože Lampe 427-krat
Koželj Marko in Marjan Pečan 406-krat

Prvič 30. decembra 1971
"Kri sem pričel darovati kot avtomehanik, saj je bilo v tistem času izredno veliko število prometnih nesreč, posledično pa je primanjkovalo krvi. Kasneje sem kri daroval zaradi svojega sina, ki je imel okvaro ledvične zaklopke. Prav zaradi tega sem se odločil v naslednjih letih darovati kri predvsem za otroke, ki imajo dializo. Sledili so odvzemi za hemofilike, za ljudi, ki trpijo za levkemijo, ..." nam pojasni svojo krvodajalsko kariero.

Včasih prosti dnevi, danes neplačan dopust
Pečan nadaljuje, da sam kot izredno poznan krvodajalec nima omejitev, vendar pa je zgrožen nad delodajalci, ki uslužbencem za krvodajalstvo niso pripravljeni odstopiti niti enega prostega dneva.

Ne oklevajte!
Pečan vsem tistim, ki se bojite udeležiti krvodajalske akcije svetuje, da v trenutku, ko mislite, da bo zaradi vboda igle zabolelo, preprosto pomislite na nekaj drugega, nekaj lepega, ali pa se pogovarjajte z izredno prijaznimi sestrami, tako da vboda sploh ne boste začutili.

"Delodajalci in tajkuni bi morali v trenutku, ko nujno potrebujejo kri, zanjo mastno plačati in to v gotovini, da bi videli koliko življenj je mogoče rešiti že z enim samcatim odvzemom," doda.

"Na začetku moje krvodajalske kariere smo dobili kar dva prosta dneva, kasneje en dan, danes pa morajo nekateri posamezniki jemati neplačan dopust ali celo prositi za nadomestilo v času svojega izostanka," konča.

Včasih klobasa in konjak
Izjemni darovalec nadaljuje, da so bili včasih na krvodajalskih deležni cele kranjske klobase, lahkih vin in celo vrhunskega konjaka, vinjaka in podobnih okrepčil. "Danes dobivamo slastne sendviče vseh vrst, sveže jogurte, veliko je svežega sadja, izjemno dober pa je tudi borovničev in pomarančni sok.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.