Slovenija
47 ogledov

Dars bo za študijo o lokalnih vinjetah odštel 70.000 evrov

Markovec Anže Petkovšek
Dars je objavil razpis za študijo o možnostih uvedbe lokalnih vinjet na Obali.

Gre za premik po lanskem javnem protestu županov Izole in Kopra Igorja Kolenca in Borisa Popoviča ter napovedih državljanske nepokorščine. Razpis za študijo je Dars objavil včeraj, rok za oddajo ponudb pa je 25. maj, poroča MMC RTV Slovenija. Za študijo bo Dars odštel 70.000 evrov. 

Dars je infrastrukturnemu ministru Petru Gašperšiču odgovoril, da obstajajo tako vsebinski kot pravni pomisleki v zvezi z uvedbo regionalnih vinjet. Obljubili so, da bodo možnosti preučili v študiji. Z odprtjem predora Markovec se je promet na obalni cesti razbremenil, vendar pa je na novem odseku postala obvezna vinjeta. 

Domačini, ki so opozarjali na povečano obremenitev lokalnih cest, zlasti ceste skozi Markovec, so se zavzeli, da bi bila hitra cesta od meje z Italijo na Škofijah do Izole izvzeta iz vinjetnega sistema. 

Preberite tudi: 

Vinjete po 18 evrov

Kolenc in Popovič kot rešitev vidita lokalno vinjeto, za katero bi odšteli 18 evrov. Vinjeto bi kupovali predvsem tisti, ki potujejo med Italijo in hrvaško Istro po lokalnih cestah na Primorskem. Podoben sistem bi lahko uvedli tudi drugje po državi, na primer na ljubljanski in mariborski obvoznici. Lokalna vinjeta bi veljala po vsej državi. 

Župana menita, da to ne bi povzročilo padca prodaje običajnih vinjet, ampak bi tako v Darsovo blagajno priteklo več denarja. Razbremenili bi lokalne ceste, bilo pa bi tudi manj negodovanja med tujci zaradi visokih cen slovenskih vinjet. 

Komentarjev 9
  • zdrej 09:06 09.maj 2016.

    @jakecPo večini se strinjam, samo razloži, kako so te z vinjetami nategnili? Vinjete je določila politika z namenom sprostitve kolon pred cesninskimi in povečanja povprečne hitrosti s porušitvijo dela cestninskih postaj za osebna vozila. Ta drugo se na žalost ...prikaži več ni zgodilo do konca. Sicer pa koliko računajo za zadeve na DARSU, ko pa realno nateguje, tam kjer se da, pa grem ustanovim firmo in preostanek cestninskih postaj lastno ročno podrem. Seveda se takoj prijavim na razpis za tako študijo. Rezultat je pa že znan: 50€letna, 18€ tedenska vinjeta, ker malo si poglejte, da v tujibni moraš plačevat predornino (že v sosednji AU in Hrvaški). Sicer so vinjete tistim, ki smo bolj oddaljeni od kakih centrov dale cenejše cestnine, tisti ki ste pa v centrih, pa precejšnje povečanje, ko ste se prej na naš račun vozili po taki infrastrukturi.

  • Avatar Leon
    Leon 08:29 07.maj 2016.

    Res je ! Tudi v MB morajo vozniki kupiti vinjeto za vožnjo skozi tunel in čez Dravo ! Do danes še nikomu ni uspelo prepričati naše birokratske parazite ,da je to kraja denarja ! Morda bi Mariborčani uspeli po sistemu ...prikaži več nepokorščine ob postavitvi radarjev ?

  • blueone 21:41 06.maj 2016.

    dobro si našel tole