Slovenija
8106 ogledov

Dars napovedal nova dela na avtocesti

Rekonstrukcija vozišča na odseku Ivančna Gorica - Bič Žurnal24
Dars bo v soboto začel pripravljalna dela za preplastitev vozišča na odsekih pomurske avtoceste Turnišče-Dolga vas in Dolga vas-Lendava. V prvi fazi del, ki bo trajala predvidoma do 24. septembra, bo na obeh odsekih delno zaprt prehitevalni pas. Izvajalca imata za dokončanje vseh del na voljo osem mesecev od uvedbe v delo.

Kot je danes objavil Dars, bo v prvi fazi del na odseku med Turniščem in razcepom Dolga vas zaprt prehitevalni pas v dolžini 8,7 kilometra, na odseku med razcepom Dolga vas in Lendavo pa v dolžini 800 metrov.

Sledila bo druga faza, v kateri bo promet na odseku med Turniščem in Lendavo v skupni razdalji 9,5 kilometra urejen dvosmerno po polovici avtoceste po enem pasu v vsako smer vožnje.

V nadaljevanju bo sledilo še več faz, o katerih bo Dars uporabnike avtoceste obveščal sproti.

Dela bodo obsegala obnovo vozne površine na avtocesti A5 Turnišče-razcep Dolga vas, na razcepu Dolga vas, na delu odseka A5 med razcepom Dolga vas in Lendavo ter na hitri cesti H7 od A5 do krožišča Dolga vas.

Obnova vozišča je po navedbah Darsa potrebna zaradi njegove dotrajanosti ter zaradi izboljšanja prometne varnosti in udobja vožnje. Na celotnem območju posega je predvidena preplastitev vozišča z novo obrabno plastjo, ki bo debelejša za štiri centimetre, z delno zamenjavo obstoječe voziščne konstrukcije in z lokalnimi globinskimi sanacijami.

Na odcepu hitre ceste H7 za Dolgo vas je na celotnem območju posega predvidena delna zamenjava voziščne konstrukcije. Obstoječe varnostne ograje bodo zamenjali le na območjih, kjer niso več ustrezne. V sklopu ureditve je predvidena tudi ureditev nove horizontalne prometne signalizacije.

Pogodbena izvajalca gradbenih del sta v skupnem nastopu Pomgrad kot vodilni partner in VOC kot partner. Vrednost del znaša 18,22 milijona evrov brez DDV.

Dars zaradi navedenih delovnih zapor ne pričakuje daljših zastojev.

Povprečni letni dnevni promet je na odseku A5 med Turniščem in Lendavo po najnovejših podatkih znašal približno 120.000 vozil na dan v obe smeri vožnje, od tega 4259 tovornih. Na H7 je dosegel približno 1500 vozil na dan, od tega 1745 tovornih. Za primerjavo so na Darsu navedli odsek med Dragučovo in Pernico, kjer je povprečni letni dnevni promet znašal več kot 18.000 vozil na dan, od tega 4742 tovornih.

Do 31. avgusta letos je Dars obnovil skupno 51 kilometrov smernih vozišč avtocest od 55 kilometrov načrtovanih v letošnjem letu. Vrednost gradbenih del pri obnavljanju avtocest bo do konca letošnjega leta po trenutni oceni dosegla 92,25 milijona evrov.

*Fotografija je simbolična

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Grof 18:31 15.september 2023.

    Baje bo nazor na kvaliteto okoliških zemljišč ob avtocesti, kito nikoli ni bila, srbel Dejan Zavec, a Cenzurirano si. še cveti, ..,.