Slovenija
5 ogledov

Dars ni zaprosil za pomoč

Policija in sneg Žurnal24 main
Komisija pregledala posnetke pristojnih ob nedavnem zastoju na primorski avtocesti. Ugotovitev: Dars pristojnih služb ni zaprosil za pomoč.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) ob nedavnem zastoju na primorski avtocesti pristojnih služb ni zaprosila za pomoč po sporazumu med Darsom in Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR). Takšna je ugotovitev komisije, ki jo je imenoval minister za obrambo Aleš Hojs, potem ko je poslušala posnetke vhodnih in izhodnih klicev na številko 112 v postojnski center za obveščanje, posnetih 8. decembra ob zastojih na primorski avtocesti.

"S posnetkov je razvidno, da informacije o razmerah na avtocesti niso bile pravočasne in jasne in tudi to, da Dars ni zaprosil za pomoč, kot predvideva sporazum med Darsom in URSZR," je v sporočilu za javnost zapisal Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite Republike Slovenije.

V pogovoru okoli 19. ure je namestnik vodje regijskega centra za obveščanje vodjo vzdrževanja celo vprašal, ali naj pomagajo čakajočim v zastoju. Ljudje so namreč na 112 klicali, da imajo v avtomobilih majhne otroke, da so brez goriva in podobno. "Vodja vzdrževanja na Darsu je odgovoril, da dostop do ujetih v koloni ni mogoč, ker avtomobili stojijo v treh kolonah, da pa delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi sprostili promet," je pojasnil Šestan.

Na podlagi negativne izkušnje zato na URSZR vse upravljalce infrastrukture pozivajo, naj v prihodnje pravočasno izvedejo vse preventivne ukrepe, ki so potrebni glede na vremensko napoved.

Komentarjev 5
  • sintesi 19:00 19.december 2012.

    joj kekci.....kako naj očistijo ceste če jim burja dela zamete, bilo je objavljeno, da neaj na pot ne hodi komur ni nujno...pa kamionarji, kje pa naj bi jih izločali, v Italiji al kje@feferon, pjt se hladit na karibe, sneg ...prikaži več pač ni za vsakega, eni pa komaj čakamo in nas najbolj razjeda preveč soli na cestah........mal si preber kako daleč ob cestah so uničene zelene površine zaradi pretravanja s soljo in kamenjem

  • feferon 14:21 17.december 2012.

    Vsi ,ki ste si zaradi neočiščenih javnih površin kaj zlomili tožite !

  • feferon 14:21 17.december 2012.

    Pa če bo EU rekla,da cest sploh ne smete več plužit in posipat boste seveda to ubogali. Hlapci frdamani!