Slovenija
13050 ogledov

Dars nima pristojnosti, da bi ukrepal, a to početje je izjemno nevarno

Grafiti na avtocestah Žurnal24
Dars priznava, da je početje posameznikov na njihovih avtocestah izjemno nevarno, toda v isti sapi pri Darsu opozarjajo, da nimajo pristojnosti za kaznovanje takšnih zadev.

Grafiti "MURTO" na slovenskih avtocestah. Zagotovo ste jih opazili. Pa tudi mnoge druge (kot npr. "janez" na zgornji fotografiji). A "MURTO" izstopa zato, ker je precej "številčno zastopan" in običajno na takšnih lokacijah, ki so zelo težko dostopne. Po ljubljanski obvoznici, pa tudi drugje namreč ti grafiti "krasijo" hrbtno stran informacijskih tabel. Te so postavljene na precejšnji višini, zato se poraja vprašanje, kako so grafitarji vse skupaj sploh izpeljali. Na Darsu opozarjajo, da gre za zelo nevarno početje. Ugotavljajo tudi, da so se grafiti močno razpasli v zadnjem letu. 

"Opažamo, da so grafitarji vedno predrznejši in se grafiti pojavljajo tudi na mestih, do katerih je težje dostopati, vendar jih to ne odvrača od svojih dejanj. Ob tem poudarjamo, da elektronske table niso legalizirana mesta za grafite. Tovrstno početje je na teh konstrukcijah nevarno in lahko vodi v nesrečo," so ob našem novinarskem vprašanju zaskrbljenost jasno izrazili na Darsu, kjer so še dodali, da sami nimajo pristojnosti kaznovanja v tovrstnih primerih, pač pa morajo takšne primere prijaviti Policiji. "Kot primer navajamo grafite na stebrih podporne konstrukcije viadukta Bizovik v površini 180 m2, katerega sanacija oz. odstranitev je bila ocenjena na 10.000 evrov. Zakonodaja na tem področju pravi, da pri tem ni šlo za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti. Torej gre "le" za prekršek po zakonu o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1)," so pojasnili za nas. 

V isti sapi smo Darsovce vprašali tudi o tem, zakaj se za odstranjevanje teh grafitov na informacijskih tablah, ki so vidni skorajda že na vsaki tabli na ljubljanski obvoznici, (še) niso odločili. "Odstranjevanje grafitov iz različnih podlag sicer zahteva precej specifičnega znanja in izkušenj. Kako in kdaj se bo saniralo grafite na elektronskih tablah, vam še ne moremo podati informacije," so še pojasnili na Darsu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • papak 20:09 16.julij 2023.

    Morali bi napisati DARS lopovi! ker so res. Samo denar pobirajo ceste pa povsod za en k, pa dela dela dela, omejevanja, kamenčkov pun k po cesti.

  • Avatar Leon
    Leon 19:05 16.julij 2023.

    https://n1info.si/novice/slovenija/nesreca-na-primorski-avtocesti-zaradi-radovednezev-zastoj-tudi-v-drugi-smeri/

  • atamama 18:31 16.julij 2023.

    Spomnil bi precej časa nazaj, ko so železničarji ujeli in malo nalomili grafitarje. Jok in stok ''nevladnikov'' ali bolje rečeno ''bivših sošolcev s pedigreji'' ko so dosegli da so o njih začeli govoriti o umetnosti. Danes sem se peljal po ...prikaži več Tržaški, uničene fasade na privat hišah, odgovoren pa kdo? Policija ima prijave vendar v skladu s težo kaznivega dejanja pride narediti zapisnik naslednji dan. In popravilo fasade cca 8500E po oceni tožilstva 500. Pa se pejmo ''pravno državo'' samo kje in kako