Slovenija
65 ogledov

Dars objavil razpis za elektronsko cestinjenje

zimska služba Anže Petkovšek
Dars je na svoji spletni strani danes objavil javno naročilo za vzpostavitev in delovanje večsteznega elektronskega cestninskega sistema na avtocestah in hitrih cestah. Postavljeni rok za predložitev in odpiranje ponudb je 17. september.

V tehnično-tehnološkem smislu je razpis naravnan predvsem na funkcionalnost in učinkovitost bodočega novega cestninskega sistema, pri čemer je izbor najprimernejše tehnologije cestninjenja prepuščen ponudnikom v okviru, ki ga dopušča direktiva Evropskega Parlamenta in Sveta o interoperabilnosti elektronskih cestninskih sistemov v skupnosti,” je Dars izpostavil na svoji spletni strani.

Pri pripravi razpisne dokumentacije so poleg načelnih usmeritev sklepa Vlade Republike Slovenije upoštevali tudi napotilom Državne revizijske komisije, zapisanim v sklepu o razveljavitvi istovrstnega javnega naročila leta 2013.

Z uvedbo novega sistema cestninjenja, še navaja Dars, sledimo zlasti dvema ciljema:

• finančno vzdržnemu sistemu, oziroma, ob čim nižjih stroških cestniniti za tovorna oz. nevinjetna vozila celotno avtocestno omrežje, ne le sedanjih devet desetin;

• izpolniti zahteve, ki jih glede tega postavlja evropska direktiva o interoperabilnosti cestninskih sistemov (direktiva 2004/52/ES).

Prispele ponudbe bodo na Darsu odpirali 17. septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.