Slovenija
9062 ogledov

Dars pojasnjuje, kje se je zapletlo z avtobusom ukrajinskih otrok

DARS Saša Despot
Na Darsu pojasnjujejo, kaj se je zgodilo z avtobusom ukrajinskih otrok, namenjenih v Italijo, in kaj bodo po dogodku storili.

V luči vojne v Ukrajini so na slovenskih avtocestah do preklica vsa vinjetna vozila z ukrajinskimi registrskimi številkami opravičena plačila cestnine na vseh avtocestah in hitrih cestah, ki jih upravlja Dars. Dnevno je takšnih vozil med 350 in 450, pojasnjujejo na Darsu. Ta konec tedna se je zapletlo z avtobusom, ki je ukrajinske otroke peljal v Italijo na zdravljenje. Avtobus ni imel nameščene naprave DarsGo, zato sta voznika morala plačati kazen. Več v članku Pri nas tisoč evrov globe za humanitarni avtobus iz Ukrajine

Na Darsu pojasnjujejo, da morajo biti humanitarni prevozi z vozili nad 3,5 tone največje dovoljene mase v skladu z zakonom o cestninjenju najavljeni najmanj 24 ur vnaprej, "v praksi pa glede na okoliščine zahtevke obravnavamo takoj, ko jih dobimo, četudi gre za manj kot 24 ur. Tudi tiste humanitarne prevoze, ki niso najavljeni in jih cestninski nadzorniki ustavijo na terenu, oprostimo plačila cestnine, v kolikor predložijo dokumente, da gre za humanitarni prevoz".

Po podatkih Darsa je na ta način Slovenijo do sedaj prevozilo Slovenijo nekaj tisoč osebnih vozil z ukrajinskimi registrskimi tablicami, ki so bila brez vinjete in jih niso oglobili, in nekaj deset humanitarnih prevozov z vozili nad 3,5 tone največje dovoljene mase, t. i. težkih vozil, ki se sicer cestninijo v okviru sistema DarsGo. "Obvestili smo tudi vrsto domačih in tujih humanitarnih organizacij, vključno z ukrajinskim veleposlaništvom v RS, da je tovrstne prevoze treba najaviti," pojasnjujejo na Darsu. 

"V konkretnem primeru ni šlo za avtobus z ukrajinsko registrsko oznako, temveč za avtobus z italijansko registrsko številko, humanitarni prevoz ni bil najavljen, ravno tako voznik avtobusa cestninskemu nadzoru v okviru postopka nadzora na počivališču Lom na primorski avtocesti ni predložil nobenega dokumenta ali potrdila s tem v zvezi, da gre za humanitarni prevoz. Avtobus ni bil opremljen z napravo DarsGo in je bil skladno z določbami zakona o cestninjenju v prekršku, zato je voznik avtobusa plačal 800 evrov globe," zaplet opišejo na Darsu. "Obžalujemo, da je prišlo do neljubega zapleta ter da voznik oziroma organizator prevoza nista izkoristila možnosti najave humanitarnega prevoza ali na licu mesta dokazala, da gre za tovrstni prevoz. Vsem prizadetim se tudi iskreno opravičujemo. Vozniku pa predlagamo, da izkoristi zakonsko možnost in vloži zahtevek za sodno varstvo vključno z ustreznimi dokumenti, da je šlo za humanitarni prevoz, na podlagi katerega bo možno začeti postopek vračila plačane globe."

Dars apelira na vse izvajalce humanitarnih prevozov, da jih najavijo oziroma imajo pri sebi ustrezne dokumente in bodo tako upravičeni do oprostitve plačila cestnine. 

Prevozi z vozili za opravljanje nalog humanitarne pomoči prizadetim v miru ali vojni, zaradi naravnih in drugih nesreč ali oboroženih spopadov, so prevozi na podlagi pravilno izpolnjenih dokumentov, ki jih določi upravljavec cestninskih cest. Dokumenti morajo biti v izvirniku in se sklicevati na označbe na registrski tablici vozila, za katero se oprostitev obveznosti plačila cestnine in pristojbine za zunanje stroške uveljavlja. Upravljavec cestninskih cest mora biti o prihodu tujih vozil obveščen najmanj 24 ur pred njihovim prihodom.

"Smo se pa na Darsu odločili, da bomo tudi zaradi neljubega dogodka Rdečemu križu in Slovenski Karitas nakazali donaciji za pomoč beguncem iz Ukrajine," pravijo na Darsu. 

Vsem, ki potrebujejo podrobnejše informacije o humanitarnih prevozih, je 24 ur dan in vse dni v tednu na voljo Darsov klicni center cestnine (01/518 8 350), kjer dnevno odgovorijo na več deset vprašanj, povezanih s tem.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 5
  • zora5 15:24 14.marec 2022.

    jaz sem posten in srcen clovek....ne glejte samo na denar

  • sam1 12:50 14.marec 2022.

    V glavnem so darsovi specialci vedno oprani vsake krivde s strani monopolista.....