Slovenija
30 ogledov

Dars porabil 1,5 milijona evrov za svetovalce

Mateja Duhovnik ostaja na čelu Darsa. (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Uprava Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars), ki jo vodi Mateja Duhovnik, naj bi najela za več kot 1,5 milijona evrov različnih svetovalcev. Najdražja naj bi bila svetovalna pogodba za urejanje dokumentacije s podjetjem 360ecm, vredna milijon evrov.

Kot navajajo današnje Finance, zaposleni na Darsu pravijo, da urejanje dokumentacije pomeni urejanje in shranjevanje dokumentacije ter ravnanje z njo, tudi mikrofilmanje in njihovo arhiviranje. A dodajajo, da kljub plačilu ni še skoraj nič narejenega.

Nadzorni svet Darsa se je sicer v ponedeljek sešel na izredni seji zaradi 19 tisoč evrov vredne pogodbe podjetja Triniti PR, ki jo je sklenila uprava. Na Darsu pa naj bi lani, čeprav so v pravni službi imeli osem zaposlenih, za odvetniške storitve porabili še skoraj pol milijona evrov.

Na Darsu pojasnjujejo, da sta ta hip v pravni službi od sedmih zaposlenih pravnikov dva zaradi subjektivnih razlogov večkrat odsotna. Zaradi problematike v gradbeništvu pa se je, kot so še zapisali, v zadnjih dveh letih obseg dela za zaposlene pravnike v pravni službi družbe izrazito povečal.

"Prijateljske usluge izbrancem"

Kot je za Finance glede 1,5 milijona evrov, namenjenih za svetovalce, dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, tega ni mogoče zagovarjati kot neko poslovno potrebo podjetja, "ampak kot 'prijateljske' usluge izbrancem. Očitno je prišel čas, ko se bodo morali do teh dogajanj opredeliti tako nadzorniki kot AUKN".

Nekdanji član računskega sodišča Martin Jakše pa med drugim meni, da stroškov za pravna mnenja sploh ne bi smelo biti, in dodal, da razen če računajo na lobistične usluge zunanjih svetovalcev. "Javnih naročil v zadnjem letu sploh ni bilo. Delajo z naročilnicami do 20 tisočakov. Res se delajo norca iz države," dodaja.

 

Komentarjev 6
  • privat 14:35 18.maj 2012.

    vsem upletenim zapleniti vse premoženje..tudi ožji familiji ,ker ni tega prijavila policiji(a vsi so vedli)

  • privat 14:34 18.maj 2012.

    jaz tudi obsojam in nič ne naredim...potem pa bojo rekli kriza je in vse skupaj bojo plačali davkoplačevalci...pomota reveži!

  • Veteran 22:12 17.maj 2012.

    Čim prej odstraniti Matejo Lahovnik in ne pozabiti zapleniti njeno premoženje.