Slovenija
10 ogledov

Dars še ne bo dobil denarja

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Vlada se nagiba k temu, da bi Družbi za avtoceste v RS (Dars) izdala poroštvo v višini skoraj 300 milijonov evrov. Še prej pa Pahorjev obisk Darsa in DDC.

Vlada je obravnavala predlog zakona, po katerem bi država Darsu izdala za 297,8 milijona evrov poroštva za posojila. Kot je po seji vlade povedal premier Borut Pahor, se nagibajo k temu, da Darsu namenijo poroštvo, prihodnji teden pa bo premier obiskal Dars in DDC. Pahor zavrača, da gre za inšpekcijski pregled oziroma obisk. Poudaril je, da obiskuje vse inštitucije, ki so v državi lasti.

Tehtnica se sicer po njegovih besedah nagiba k temu, da bo država odobrila poroštvo Darsu, saj mora ta servisirati dolgove v imenu države za gradnjo avtocest.

Skupna investicijska vrednost odsekov ter drugih investicij, za katere je treba zagotoviti nove vire iz naslova zadolževanja, znaša 795,5 milijona evrov. Od tega ima Dars že zagotovljenih skupno 497,7 milijona evrov lastnih sredstev in kreditov, medtem ko bo za preostalih 297,8 milijona evrov potrebnega novega zadolževanja.

Nova zadolžitev za štiri odseke
Kot izhaja iz osnutka zakona, se mora Dars zaradi zvišanja investicijske vrednosti štirih avtocestnih odsekov do konca leta 2013 na novo zadolžiti za skupno 34,8 milijona evrov. Gre za odseke avtoceste Razdrto–Vipava čez Rebrnice, Peračica–Podtabor, Pluska–Ponikve ter avtocestni odsek od mejnega prehoda Gruškovje do meje s Hrvaško na avtocesti Slivnica–Gruškovje.

Poleg tega Dars načrtuje dodatno zadolževanje v višini skoraj 263 milijonov evrov, kar namerava nameniti za druge investicije, določene v letošnjem načrtu razvoja in obnavljanja avtocest. Najzajetnejša med njimi je elektronski cestninski sistem v prostem prometnem toku, dodatno zadolževanje pa je med drugim predvideno še za obnavljanje avtocestnega omrežja, pripravo prostorske in druge dokumentacije, rehabilitacijo državnih cest ter reševanje hrupne obremenjenosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.