Slovenija
3493 ogledov

Dars si bo zgradil glavno stavbo 84 kilometrov stran od uradnega sedeža

DARS Saša Despot
Gradnja nove poslovne stavbe se bo začela v kratkem.

Dars bi lahko že kmalu začel graditi novo poslovno stavbo na območju Griča na severozahodu Ljubljane. Nedavno se je namreč iztekel razpis za izvajalca projekta in če ne bo pritožb, bodo v poletnih mesecih že lahko stekla dela. Ta bi se po načrtih lahko končala v prvi polovici leta 2023, ko bi bila izvedena tudi selitev s sedanje lokacije v centru Ljubljane.

Ideje za poslovno stavbo na območju avtocestne vzdrževalne baze na Griču segajo že v leto 2007, vendar jih zaradi neurejenega zemljiškoknjižnega stanja vrsto let ni bilo mogoče uresničiti. Po ureditvi tega stanja v letu 2017 se je Dars odločil za novogradnjo na območju Griča, kjer so zemljišča v njihovi lasti. Nova poslovna stavba naj bi imela približno 3500 kvadratnih metrov površin za skupno okoli 260 zaposlenih.

Predvidena je selitev z dveh lokacij v središču Ljubljane (obe na Dunajski cesti) ter pretežni del iz stavbe na Griču, kjer ima prostore avtocestna vzdrževalna baza Ljubljana, velik del pa jih je sedaj zapolnjen s službami novega sistema cestninjenja težkih tovornih vozil. Kot pravijo na Darsu, so v centru Ljubljane najemnik poslovnih prostorov še vse od začetka delovanja v letu 1995, letni zneski najemnin pa se od leta 2001 dalje gibljejo med približno 500.000 in skoraj 600.000 evri. "Če k temu prištejemo še najemnine v letih od 1995 do 2000, bo Dars do predvidene selitve v novo stavbo za najemnine poslovnih prostorov namenil skupno približno 15 milijonov evrov, kar je skoraj toliko, kot znaša najnižja ponudba izvajalca za novo stavbo," so za STA povedali v družbi.

DARS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za projekt izgradnje nove Darsove poslovne stavbe se sicer poteguje šest gradbincev, najnižjo ponudbo pa je oddal CGP iz Novega mesta, in sicer v višini 15,98 milijona evrov (brez DDV). Poleg omenjena gradbinca so se na razpis prijavili še Makro 5 Gradnje in KPL (16,87 milijona evrov), GIC Gradnje (17,16 milijona evrov), Riko s partnerjema Tosidos iz Ljubljane in Kamgrad iz Zagreba (17,68 milijona evrov), Kolektor Koling in Kolektor CPG (17,89 milijona evrov) ter Pomgrad in SGP Graditelj (18,18 milijona evrov).

Dars je sicer v razpisu razkril in omejil najvišjo dopustno vrednost ponudb na 18,2 milijona evrov (brez DDV). Končni strošek gradnje nove poslovne stavbe pa bo odvisen od izbrane ponudbe. Prispele ponudbe bodo na Darsu pregledali, pogodba z izbranim izvajalcem pa bo lahko podpisana po pravnomočnosti odločitve.

"Glede na sedanje najemnine bomo v nekaj manj kot 30 letih povrnili investicijo, pri čemer nam bo ostala zgradba, zaposleni pa bodo imeli boljše delovno okolje," poudarjajo na Darsu, kjer navajajo, da se trenutno soočajo tudi s pomanjkanjem prostorov.

Polovico uradnega sedeža zaseda arhiv

Medtem ko bo Dars selil poslovne prostore v Ljubljani, pa je sedež družbe že vse od njene ustanovitve v Celju, saj je tako takrat odločila vlada. V stavbi, ki je v lasti Darsa, delo opravljajo zaposleni s področja novogradenj in obnov avtocest, del zaposlenih s področja upravljanja oz. gospodarjenja s cestnim svetom in obavtocestnim prostorom. V Celju, kjer je zaposlenih več kot 30 ljudi, se opravljajo tudi recenzije in revizije projektne dokumentacije, pomemben del površine pa zaobjema centralni tehnični in drugi arhiv Darsa.

Skupna površina prostorov v Celju znaša nekaj manj kot 1600 kvadratnih metrov, vključno z arhivskimi prostori, ki zaobjemajo približno polovico te površine.

Kot še pojasnjujejo na Darsu, je družba konec lanskega leta zaposlovala 1269 oseb. Družba je glede na dejavnost in naravo dela decentralizirano organizirana in njene službe so stacionirane praktično po vsej državi, zlasti ob avtocestnem križu (devet avtocestnih vzdrževalnih baz in šest njihovih izpostav, štirje regionalni nadzorni centri in podporni center Hrušica, centri cestninskega nadzora, DarsGo servisi ...).

Komentarjev 4
  • Beverly_Floyd 13:39 22.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar drecos
    drecos 12:04 22.maj 2021.

    lahko je gradit z pokradenim denarjem

  • Avatar Leon
    Leon 11:06 22.maj 2021.

    Polovico uradnega sedeža zaseda arhiv ! In čemu služi arhiv dokumentacije ? Dokumentacije nihče ne spremlja saj drugače se ne bi dogajalo, da uničijo plinske ,električene ali kanalizacijske vode ob popravilu cestišč .