Slovenija
17 ogledov

Dars vabi podizvajalce

Mateja Duhovnik ostaja na čelu Darsa. (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Dars na pogovore s podizvajalci. Požar: Dars je opozorila ignoriral še aprila 2010. Duhovnikova: Vztrajamo, da dvakratno poplačilo ni zakonito.

Dars, ki ga vodi Mateja Duhovnik, bo v prihodnjih dneh skupaj s podizvajalci pregledal odgovore družbe na zahtevke v zvezi z neplačili pri gradnji avtocest. "Na pogovorih bodo strokovne službe posameznemu podizvajalcu pojasnile odločitev v zvezi z zahtevkom za neposredno plačilo," so po navedbah STA sporočili iz družbe. Vodja Društva podizvajalcev Mirko Požar je napoved pozdravil kot dobro novico, a glede rešitve ni optimističen. Strokovne službe naj bi vnovič pregledale zahtevke 30 podjetij, ki imajo skupaj za devet milijonov evrov zahtevkov.

Prvi zahtevki so po besedah Duhovnikove začeli prihajati na začetku septembra 2009, večina pa jih je prispela v drugi polovici novembra leta 2010. "Ti so prihajali absolutno prepozno, ko je Dars opravljena dela že poravnal glavnemu izvajalcu," je v oddaji Studio ob 17h pojasnila Duhovnikova. "Na osnovi zahtevkov, ki so prišli pravočasno, smo poplačali 130 podizvajalcev v višini 22 milijonov."

Požar: Opozorila so ignorirali

Na očitke, zakaj so podizvajalci svoje zahtevke začeli vlagati tako pozno, čeprav se nanašajo na dela, ki so bila opravljena od leta 2005 dalje, Požar odgovarja, da so se zanašali, da bo SCT, tako kot v preteklosti, ko je s plačili zamujal, na koncu terjatve vendarle poplačal. "Vendar je Dars ignoriral naša opozorila, da SCT ne plačuje, in plačeval glavnim izvajalcem še aprila leta 2011, ko je bilo jasno, v kakšnem položaju je družba."

Pravnik Rajko Pirnat pojasnjuje, da je naročnik, v tem primeru Dars, po zakonu dolžan ob oddaji javnega naročila preveriti, ali glavni izvajalec plačuje podizvajalcem, ni pa v to zavezan v teku izvajanja javnega naročila. Podizvajalci imajo dve možnosti, da zahtevke vložijo na podlagi pogodbe, v kateri je definirano, kakšna je obveznost naročnika, ali s sklicevanjem na obligacijski zakon. "V prvem primeru datum vložitve zahtevka ni pomemben, v drugem pa je, saj mora biti slednji vložen, preden naročnik dela plača glavnemu izvajalcu," pojasnjuje Pirnat. "Nedvomno je, da Dars ni dolžan del poplačati dvakrat."

Komentarjev 1
  • privat 08:13 21.avgust 2011.

    Plačajte jim ,drugače v osebne pregone...če bi jaz imel odprt račun pri darsu ,bi sam osebno prišel po denar ..in dobil ga bi sigurno..verjamite mi!! butasti podizvajalci...