Slovenija
36 ogledov

Dars zrušil dvor

Čateški dvor
1/2
Robert Peskar
Uničenje. Zavod obtožuje Dars nezakonitosti.

"Dars je barbarsko uničil oziroma v celoti porušil Čateški dvor iz 17. stoletja," so sporočili iz novomeške območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine, kjer so zato na inšpektorat za kulturo podali prijavo uničenja kulturne dediščine.

O rušenju, ki naj bi se zgodilo pred dobrim tednom, na zavodu niso bili seznanjeni, zato, kot so dejali, niso mogli rešiti največjih vrednosti: baročnega portala, stavbnega pohištva in zgodnjebaročnega rezljanega stropa, velikega več kot sto kvadratnih metrov.

Sporno gradbeno dovoljenje?

Ob tem so dodali, da naj bi sicer Dars pridobil gradbeno dovoljenje, ne pa tudi kulturnovarstvenega soglasja za odstranitev dediščine. Ocenjujejo, da je Upravna enota (UE) Brežice gradbeno dovoljenje izdala v nasprotju z veljavnimi predpisi.

Na UE Brežice so nam povedali, da nobeden od prostorskih aktov, ki zadevajo to območje, ne predvideva obveznosti pridobitve kulturnovarstvenega soglasja za poseg v omenjeno nepremičnino, ki torej nima statusa kulturne dediščine.

Na zavodu pa se, nasprotno, sklicujejo na odlok o razglasitvi starega mestnega jedra Brežic za kulturni in zgodovinski spomenik. Dvorec je, kot so navedli, spadal v njegovo širšo varovano območje, torej bi bilo za poseg vanj potrebno 
soglasje.

Dars: Zavod ni ukrepal

Enako kot na UE Brežice so nam povedali tudi na Darsu in dodali, da so sklep o tem maja lani prejeli tudi zavodu in so torej do rušitve imeli dovolj časa za pritožbo ali pobudo, da dvorec prevzamejo in obnovijo.

Dvorec sicer spada med tiste objekte, ki jih je Dars odkupil za potrebe graditve avtoceste, saj zaradi njenega vpliva ne bi več mogli služiti prejšnjemu namenu. Rušenje je bilo že pred dvema letoma dogovorjeno in usklajeno tudi z Občino Brežice, so sklenili na Darsu.

Komentarjev 2
  • roscha 11:52 02.marec 2012.

    Kretenija. Tale "Zavod za gubljenje vremena i istraživanje ruda" bi imel zavarovan vsak zeljnati štor. Frajerji imajo samo zahteve do lastnikv in investitorjev, lastne odgovornosti (beri: pluniti denar) pa ne poznajo.Naj se enkrat že odločijo kaj je res ...prikaži več potrebno varovat kot kulturno dediščino in naj to financirajo ostalo pa naj pustijo pri miru. Tuja cura in koprive...

  • mia 08:25 02.marec 2012.

    odgovornim kazen ali zopet samo opravljanje?