Slovenija
27 ogledov

Davčna luknja se veča

DURS Anže Petkovšek
Davčni dolg. V treh mesecih se je s po novem obračunanimi obrestmi povečal za 300 milijonov evrov.

V zadnji četrtini lanskega leta se je davčni dolg povečal na slabe 1,5 milijarde evrov, razkrivajo podatki Davčne uprave Republike Slovenije (Durs). Dolg, ki ga bodo poskušali izterjati, znaša skoraj 1,2 milijarde evrov, slabih 300 milijonov evrov je neizterljivih.

Še konec septembra je celoten dolg znašal 1,2 milijarde evrov. V drugi polovici lanskega leta je za četrtino naraslo tudi število podjetij, ki dolgujejo po več kot štiri tisoč evrov, in sicer na 15.699.

Na Dursu pojasnjujejo, da je povečanje dolga tudi posledica nove metodologije izračuna in knjiženja zamudnih obresti zaradi novega informacijskega sistema.

Pred prenosom postavk v novo evidenco so obračunali vse zamudne obresti, ki so se prej obračunavale šele ob plačilu obveznosti. Znašale so slabih 140 milijonov evrov.

“Na povečanje dolga pa vsekakor vplivajo tudi nestabilne gospodarske razmere in povečanje plačilne nediscipline,” dodajajo na Dursu. Konec leta je 149 dolžnikov, od tega jih je 54 v stečaju, dolgovalo po več kot milijon evrov. Aktivni poslovni subjekti pa so konec decembra dolgovali slabih 845 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.