Slovenija
87675 ogledov

Davčna olajšava za otroke: tako jo najbolje izkoristite

Denar, evri Profimedia
Tisti, ki znajo to olajšavo za otroke oziroma uveljavljanje vzdrževanih družinskih članov izkoristiti, so lahko več sto evrov na boljšem kot tisti, ki je ne znajo. Oddati jo je mogoče do 20. februarja prek sistema eDavki, v tem primeru se upošteva že pri informativnem izračunu dohodnine.

Dohodnina je progresiven davek, kar pomeni, da višja kot je plača, višji je tudi davek in v tem primeru večji učinek olajšave. Osnovni pravili sta tako dve: v primeru visoke razlike v plači naj olajšavo uveljavlja tisti, ki ima višjo plačo, v primeru podobnih plač pa naj si starša olajšavo za otroke delita.

V primeru več otrok in delitve si morata starša otroke deliti tako, da vsak uveljavlja vse otroke za določen del leta, ne pa tako, da bi eden na primer uveljavljal dva otroka, drugi pa enega. Olajšava za drugega otroka je namreč višja kot za prvega, za tretjega pa višja kot za drugega. Finančna uprava ne ve, koliko otrok imate, če uveljavljate zgolj enega, je to za dacarje prvi otrok, čeprav je to vaš tretjerojenec.

Druga pomembna stvar je, da ni pomembno, kdo bo dobil koliko vrnjeno oziroma bo moral morda doplačati, pomembna stvar je, koliko znaša skupna zaračunana dohodnina obema staršema, cilj je, da je skupna dohodnina za oba čim nižja.

Poglejmo primer staršev s povprečnima plačama in dvema otrokoma. Če vsak uveljavljata enega otroka, državi po nepotrebnem plačata 58 evrov. Med tem, ali oba otroka uveljavlja eden ali pa oba oba otroka uveljavljata vsak po pol leta, v tem primeru ni razlike. Če bi se držala pravila, naj si olajšavo v primeru podobnih plač delita, bi tako dobila najboljšo rešitev.

To pravilo delitve vseh otrok velja upoštevati tudi v primeru staršev s povprečnima plačama in tremi otroki, saj bi v tem primeru starša prihranila kar 2545 evrov v primerjavi s parom brez otrok. Če bi vse tri otroke uveljavljal le eden od partnerjev, bi bila 341 evrov na slabšem, če pa bi eden uveljavljal enega otroka, drugi pa dva, bi bila 531 evrov na slabšem. Olajšava za tretjega otroka je namreč bistveno višja kot za prva dva, finančna uprava pa bi v tem primeru upoštevala dve olajšavi za prvega otroka in eno za drugega.

Pripravili smo še primerjavo družine, kjer ima oče 1300 evrov bruto (približno 900 evrov neto), mati pa 3500 evrov bruto plače (približno 2200 evrov neto). V tem primeru se izkaže, da se splača upoštevati pravilo, naj olajšavo uveljavlja tisti z višjo plačo.

Če bi si olajšavo delila tako, da bi vsak uveljavljal vse tri otroke po pol leta, bi državi v primeru treh otrok podarila skoraj 500 evrov, v primeru dveh otrok pa več kot 250.

 

Za vas je relevanten le vaš primer, opravite izračun

V naštetih primerih smo pokazali, kakšne razlike lahko nastanejo zaradi ne najboljšega uveljavljanje olajšave, a za vas je v resnici relevanten le vaš konkreten primer. Izračun ni zapleten. Delodajalec vam je moral do konca januarja dostaviti podatke o vseh izplačilih v lanskem letu, enako tudi vsi drugi izplačevalci (če ste bili na primer na porodniški ali očetovskem dopustu ste dobili obvestilo ministrstva za delo). To so vsi podatki, ki jih potrebujete za izračun. 

Zelo uporaben obrazec za izračun je tako kot vsako leto pripravilo društvo Družinska pobuda, najdete ga tukaj. Obrazec prenesete na svoj računalnik, odprete in vnesete podatke o dohodkih, plačanih prispevkih in dohodnini za oba starša.

 | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

V zavihku za zavezanca 1 nato v vrstici številka 53 vneseš podatke o vzdrževanih družinskih članih. Najprej 12 mesecev v rubriko skupaj (za lani februarja rojenega otroka na primer 11), potem pa v sosednji stolpec koliko mesecev te olajšave bo koristil zavezanec 1. Pri tem spremljajte podatek Dohodnina za oba skupaj. V konkretnem primeru družine s tremi otroki je bila skupna dohodnina najnižja, če je vse otroke uveljavljal mož ali pa če jih je do tri mesece uveljavljala tudi žena.

Izračun velja preveriti še na spletni strani finančne uprave, tukaj lahko najdete testni izračun dohodnine za lani, klikniti morate na Napoved za odmero dohodnine 2022. Na tej spletni strani je treba sicer posebej opraviti izračune za vsakega starša posebej, potem pa sešteti dohodnino, ki je zaračunana enemu in drugemu. Če ne boste prej uporabili kalkulatorja Družinske pobude, predlagam, da za vsakega izračunate dohodnino brez otrok, z uveljavljanjem vseh otrok celo leto in uveljavljanjem vseh otrok za pol leta, potem boste hitro videli, kam pes taco moli.

Prek mobilne aplikacije eDavki ali prek spleta lahko vlogo oddate do 20. februarja. Finančna uprava je pred kratkim opozorila, da lahko po novem obrazec Doh-VDC elektronsko vloži le zavezanec, ki je prijavljen v storitev eVročanje. Kdor še ni prijavljen, ga sistem eDavki najprej usmeri na oddajo obrazca eVrocanje-POS in šele nato lahko zavezanec nadaljuje z oddajo obrazca Doh-VDC.

Nič usodnega, če zamudite rok

Če boste rok za oddajo zamudili, lahko olajšavo za otroke spremenite z ugovorom na informativni izračun dohodnine, a boste v tem primeru morali na vračilo denarja počakati do izdaje odločbe, kar pomeni, da ga boste prejeli nekaj mesecev kasneje.

Olajšavo je mogoče koristiti že med letom pri obračunu plače. Če želite, da vam jo finančna uprava v informativnem izračunu upošteva enako, vam vloge ni treba oddajati. V primeru sprememb pa jo morata oddati oče in mati.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 21:20 14.februar 2023.

    Državni Paraziti Ničesar ne vračajo, ker če že kje kaj malega vrnejo, pa drugje večkratno nazaj oderejo !!! ! !!!