Slovenija
20 ogledov

Davčna palica za prihranke

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Pokojnine. Upravljalce skrbi odliv denarja iz drugega pokojninskega stebra.

Vzajemni pokojninski skladi in pokojninske družbe bodo vsem, ki se jim izteče prvo desetletno obdobje varčevanja v drugem pokojninskem stebru, denar morali izplačati. Država namreč ni naklonjena pobudam upravljalcev tega denarja, da uvede ovire za dvig tega denarja oziroma na primer enoletno prehodno obdobje, v katerem bi se te družbe pripravile na morebiten naval ljudi, ki bi privarčevane zneske množično dvigovali.

Peter Pogačar, direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo, nam je potrdil, da bodo potrebni določeni ukrepi, da se zajezi odliv denarja iz drugega stebra. Šli naj bi v smeri davčne destimulacije.

Za penzijo le 30 evrov na mesec
Podatki. V vzajemne pokojninske sklade je vključenih okoli 240 tisoč ljudi, ki imajo skupaj privarčevanih okoli 700 milijonov evrov. Še 700 milijonov je za starost na računih pokojninskih družb in zavarovalnic. Skupaj za starost dodatno varčuje 600 tisoč ljudi. A povprečno vplačajo le 30 evrov na mesec.

Rešitev še ni napisana
Kaj konkretno lahko varčevalci pričakujejo, Pogačar sicer še ni znal povedati, saj rešitve še nimajo. Osnovna ideja pa je, da naj bi varčevalec, ki bi se odločil, da denar iz drugega pokojninskega stebra dvigne in porabi za povsem druge namene in ne za rento ob upokojitvi, moral v obliki davščin plačati oziroma vrniti bonitete, ki jih je z varčevanjem v drugem pokojninskem stebru prejel.

Sprožili bi nezaupanje
“Prednost drugega stebra je ravno v tem, da vsak varčuje na svoj račun in da mu tega nihče ne more vzeti. Če bi zdaj uvajali, da varčevalci denarja po izteku še nekaj časa ne morejo dobiti, bi kvečjemu povečali nezaupanje ljudi v drugi steber, kar bi bilo slabo,” je sklenil Pogačar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.