Slovenija
17834 ogledov

Davčna reforma: pri minimalni plači 32 evrov, pri dvakratniku povprečne 670

Andrej Bertoncelj
1/2
Saša Despot
Minister za finance Andrej Bertoncelj je razkril predlog davčne reforme.

Za dvesto evrov se bo zvišala splošna dohodninska olajšava, zvišale pa se bodo tudi meje vseh dohodninskih razredov in dodatna splošna olajšava. Spremembe so predvidene prihodnje leto. 

Kdor ima minimalno plačo, bo letno 32 evrov na boljšem, tisti s povprečno plačo 144 evrov na boljšem, kdor pa ima plačo v višini dveh povprečnih plač, se mu bo letni dohodek zvišal za 670 evrov. Zaradi tega ukrepa bo imel proračun 133 milijonov evrov izpada prihodkov.

Spremenila se bo tudi obdavčitev regresa, ki bo po novem oproščen plačila dohodnine do višine povprečne plače, prav tako pa bo regres do te višine oproščen prispevkov. Če bo nekdo, ki ima povprečno plačo, prejel 1184 evrov regresa, bo ta za 243 evrov višji, pri minimalni plači pa bo regres višji za 190 evrov. Izpad javnofinančnih prihodkov bo zaradi tega 90 milijonov evrov.

Davkov bodo razbremenili tudi izplačilo poslovne uspešnosti, ki bi oproščeno plačilo dohodnine do 150 odstotkov povprečne plače (zdaj sto). Izpada proračunskih prihodkov bo za 50 milijonov evrov, pri izplačilu 2400 evrov pa to pomeni 560 evrov razbremenitve.

Predlagana davčna reforma | Avtor: Ministrstvo za finance Ministrstvo za finance

Precej manj ugodno za vse, ki imajo delnice in vzajemne sklade

Na drugi strani se obeta višja davčna stopnja na dobiček od dividend, prodaje delnic, vzajemnih skladov in obresti. Ta stopnja je zdaj 25-odstotna, po novem se bo zvišala na 30 odstotkov, bo pa tako kot doslej to dokončni davek. 

Zdaj se davčna stopnja po petih letih imetništva kapitala zniža na 15 odstotkov, po 10 letih na 10 odstotkov, po 15 letih na pet odstotkov in po 20 letih na nič odstotkov. Po novem bo stopnja prvih deset let imetništva ostala 30 odstotkov, nad 10 let pa bi bila 15 odstotkov. 

To zvišanje davčne stopnje bo proračunu prineslo 43 milijonov evrov. 

Podjetja bodo plačala večino zapitka

Bertoncelj namerava zvišati tudi davčno stopnjo za davek na dobiček podjetij. Z zdajšnje stopnje 19 odstotkov naj bi se zvišal na 22 odstotkov, vsako leto za odstotno točko. 

Določili naj bi tudi, da mora davek na dobiček po upoštevanju vseh olajšav znašati najmanj pet odstotkov. 

Uvedla minimalne obravčitve bo prinesla 30 milijonov evrov, višja davčna stopnja davka na dobiček pa 40 milijonov letno. 

Prvo leto bo zaradi davčne reforme 160 milijonov izpada proračunskih prihodkov. Razliko naj bi nadoknadili z bojem proti davčnim utajam, sivi ekonomiji in socialnim goljufijam.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Avatar nadine20
    nadine20 18:51 11.avgust 2020.

    POSEBNA PONUDBA POSOJIL Pozdravljeni, sem posameznik, ki ponuja posojila. Ima kapital, ki se bo uporabljal za odobritev posojil med kratkorocni in dolgorocni posamezniki od 5.000 do 5.000.000 EUR do vsi resni ljudje, odvisno od zahtevane kolicine v realne potrebe, obrestna ...prikaži veča mera je 2% na leto. To pocnem noter naslednja podrocja: - financno posojilo - Hipoteka - Naložba v posojilo - Posojilo za avto - konsolidacija dolgov - Odkup kredita Kontakt: leydifinance@gmail.com

  • kapibara 11:37 27.februar 2019.

    To se je vedelo že 2-3 leta nazaj, pa ni bilo povšeči prejšni min. za finance, pa so jo primorali odstopiti. Torej: Nič dobrega za rajo..

  • Avatar Pancynalla
    Pancynalla 00:19 27.februar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top