Slovenija
29 ogledov

Davčne blagajne: 90 odstotkov jih čaka na zadnjo minuto

blagajne EPA
Dve tretjini zavezancev še zdaj nima niti digitalnega potrdila, ki je potrebno za uporabo davčne blagajne.

Do obvezne uporabe davčnih blagajn je le še sedem delovnih dni, davčne blagajne pa že uporablja 7430 davčnih zavezancev, kar je le dobrih deset odstotkov od vseh. 

Na finančni upravi ocenjujejo, da bo moralo davčne blagajne uporabljati okrog 70 tisoč zavezancev. Številka je sicer lahko nekaj nižja, saj se lahko podjetja in samostojni podjetniki odločijo tudi, da ne bodo poslovali z gotovino, v tem primeru pa jim davčnih blagajn ni treba imeti. 

Dobra tretjina že ima vsaj digitalno potrdilo

Bolj spodbuden je podatek, da je že dobra tretjina zavezancev (dobrih 26 tisoč) prevzela digitalna potrdila, ki so potrebna za uporabo davčne blagajne. 

Kaj se bo zgodilo, če kdo 2. januarja še ne bo imel davčne blagajne, pa bi jo moral imeti?  Kot je v javnih nastopih večkrat poudaril namestnik generalne direktorice finančne uprave Peter Grum bodo vsakega zavezanca obravnavali posebej. Tako nekoga, ki je pridobil digitalno potrdilo in čaka na dostavo blagajne ali pa je bil zaradi tehničnih težav večkrat v stikih s finančno upravo ne bodo obravnavali enako, kot nekoga, ki ni prevzel digitalnega potrdila niti nima naročene strojne opreme za davčno blagajno. 

Od polnoči do desetih prišlo že četrt milijona računov

Na finančni upravi so sicer od začetka meseca, ko je možna uporaba davčnih blagajn, prejeli že več kot devet milijonov davčno potrjenih računov, samo danes od polnoči do pol desetih pa več kot pol milijona. 

Na finančni upravi sicer pričakujejo, da bo njihov strežnik na dan prejel med tri in pet milijonov davčno potrjenih računov. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:33 22.december 2015.

    Treba še kak evro pod mizo dobit dokler se še da.

  • dragec 10:33 22.december 2015.

    če je še 90 %, potem predlagam državljansko nepokorščino in enostavno ne kupujte te blagajne