Slovenija
12184 ogledov

Kršitelji, slaba novica!

Račun Žurnal24
Izkazale so se za tako učinkovite, da je kršiteljev vedno manj. Lahko pa prav vi dobite 10.000 evrov.

Finančna uprava (Furs) gre v akcijo. Začenjajo podroben pregled nekaterih dejavnosti, ki so v tem času leta še poseben izpostavljene.

Do 1. novembra, dneva spomina na mrtve, bodo inšpektorji preverjali predvsem dejavnosti svečarstva, cvetličarstva in vrtnarstva, v novembru, ko bodo morali lastniki vozil zamenjati pnevmatike, pa bo sledila dejavnost vulkanizerstva. Nadzor bo usmerjen predvsem na kontrolo izdajanja ter davčnega potrjevanja računov ter dela in zaposlovanja na črno, so sporočili iz Fursa.

Nadzor bodo izvajali uslužbenci mobilnih oddelkov, kršiteljem pa v primeru hujših kršitev grozi tudi prepoved opravljanja dejavnosti in zapečatenje poslovnih prostorov.

Tovrstne nadzore so na Fursu izvajali že v preteklih letih, saj gre za sezonske dejavnosti, kjer obstaja povečano tveganje neizdajanja računov in zaposlovanja na črno. Opažajo, da nadzorne aktivnosti pozitivno vplivajo na prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti, kršitev pa je iz leta v leto manj.

FURS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

10 odstotkov jih dela pod mizo

Davčni nadzori sicer načeloma potekajo skozi vse leto, res pa jih je pri omenjenih zavezancev v času sezone, torej konec oktobra in v mesecu novembru, več. V lanskem oktobru in novembru so tako inšpektorji Fursa pri svečarjih, cvetličarjih in vrtnarjih opravili več kot 300 nadzorov in pri tem nepravilnosti ugotovili pri 32 zavezancih oz. v desetih odstotkih vseh nadzorov. Nadzori pri vulkanizerjih, ki jih je bilo v tem času 320, pa so razkrili 16 kršitev.

Poleg nadzora pa na izpolnjevanje davčnih obveznosti vpliva tudi vedenje potrošnikov, pravijo na Fursu. Vsak posameznik namreč s tem, ko zahteva in vzame račun, pripomore k preprečevanju sive ekonomije ter nelojalne konkurence. Potrošnike zato pozivajo, da za vsako plačano blago ali storitev zahtevajo in vzamejo račun. Z njim lahko sodelujejo tudi v nagradni igri Vklopi razum, zahtevaj račun in se potegujejo za 10.000 evrov nagrade.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar olor
    olor 22:08 27.oktober 2018.

    Naj se raje spravijo na šušmarje ki jih je malo morje in odžirajo delo tistim, ki davke plačujejo

  • Avatar praufo
    praufo 15:05 27.oktober 2018.

    če je mesečna plača enega inšpektorja 1500€ bruto, je to letno 18.000€, ampak samo enega, pa me zanima, če imajo ti svečarji, pa cvetličarji ali pa prodajalci kostanja sploh toliko prometa ... oni bodo davek plačali z naslednjo položnico, pa ...prikaži več ne samo davek, še trošarino in še kaj ... ampak narod je treba ustrahovat, to je bistvo

  • Avatar praufo
    praufo 10:26 27.oktober 2018.

    največ milijonarjev je postalo s prodajo sveč, rož in kostanja ... njim je treba pobrat