Slovenija
16 ogledov

Davčne utaje varnostnih služb

V zasebnem varovanju vlada popolna zmeda, kar nekateri, še posebej vodilni velik Žurnal24 main
Varnostne službe so v zadnjih petih letih utajile za 2,8 milijona evrov davkov. Varnostne službe še vedno kršijo številne pravilnike in delovno zakonodajo.
V minulih petih letih je Davčna uprava Republike Slovenije (Durs) zabeležila utaje davkov s strani služb za zasebno varovanje v skupni višini kar 2,8 milijona evrov, inšpektorati pa številne kršitve delovne in varnostne zakonodaje.

 

Tehnično varovanje

Kamere in kabli. Na inštitutu za kakovost in meroslovje so pojasnili, da v preizkušanje še niso dobili videonadzornih sistemov. Pojasnjujejo pa, da se v skladu z zakonodajo za to odločajo trgovci oziroma proizvajalci sami.

Po naših informacijah pa
niso problematični le videonadzorni sistemi, temveč tudi njihove povezave.

Gre za uničevanje telefonskih kablov, kar pomeni izpad alarmnih sistemov. Neuradno ocenjena škoda na napeljavah Telekoma Slovenije zaradi vlomov pa znaša okoli 400 tisoč evrov na leto.

Ingo Paš, predsednik zbornice za razvoj zasebnega varovanja, komentira utaje davkov: "Presenečen sem, tega podatka ne poznam. Vsota je visoka. Težko si predstavljam, saj varovanje ni zelo dobičkonosna dejavnost." Ob tem pa ministrstvo za notranje zadeve že en mesec zamuja s pripravo sprememb zakona o zasebnem varovanju.

Kršitve številnih zakonov
Inšpektorat za notranje zadeve je ugotovil številne kršitve. Varnostniki ne izpolnjujejo pogojev za delo, zagotavljajo pa tudi storitve, ki ne spadajo v področje zasebnega varovanja, kot sta preizkušanje alkoholiziranosti na delovnem mestu in nadzorovanje bolniškega staleža. Inšpektorat za delo pa ugotavlja kršitve delovnega časa, zagotavljanja počitka in izplačila plač.

Varnostnik Miroslav Troha, ki že več let raziskuje zlorabe s strani varnostnih služb, pa trdi, da je takšen odnos značilen za celotno panogo zasebnega varovanja: "Kako naj bo drugače? Od leta 2007 nimamo kolektivne pogodbe, ukinjen pa je bil tudi sindikat."

Zavarovalnice oškodovane?
Po mnenju Trohe neupoštevanje standardov varovanja povzroča škodo tudi zavarovalnicam. Na inšpektoratu za notranje zadeve so nam pojasnili, da standardi tehničnega varovanja obstajajo, a niso zavezujoči. Na treh največjih slovenskih zavarovalnicah smo izvedeli, da morajo varnostne službe izkazati neoporečnost delovanja tehničnega varovanja, preverjajo pa jih tudi zavarovalniški izvedenci. Kljub temu naše informacije kažejo, da veliko sistemov ne zadošča standardom.

 


MINIINTERVJU Z INGOM PAŠEM, ŠEFOM ZBORNICE ZA ZASEBNO VAROVANJE (B. H.)
Kdaj bodo službe za zasebno varovanje dobile kolektivno pogodbo?
Paš: Zbornica je že dala pobudo za  začetek pogovorov o sklenitvi nove kolektivne pogodbe. Priprave je treba začeti, a je treba pri tem upoštevati tudi zdajšnje ekonomske razmere. Ne moremo načrtovati nekaj nerealnega.

Zakaj standardi varovanja niso obvezujoči?
Paš: Nekateri so, na primer za varnostno-nadzorne centre, a standardi niso nikjer obvezujoči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.