Slovenija
16 ogledov

Davčni dolžniki dolžni 4,8 milijona več

Samozaposleni Žurnal24 main
Davčni dolg pravnih in fizičnih oseb, ki so Davčni upravi RS dolgovale več kot 5000 evrov in s plačilom zamujale več kot 90 dni, je 25. marca znašal 961,5 milijona evrov, kar je 4,8 milijona evrov več kot v predhodnem mesecu.

Na najnovejšem, danes objavljenem seznamu davčne uprave (Durs), je 17.230 pravnih in fizičnih oseb, kar je 60 več kot na prejšnjem seznamu, objavljenem marca. Od tega je 4730 pravnih oseb s skupaj 590,3 milijona evrov davčnega dolga ter 12.500 fizičnih oseb, katerih skupni dolg znaša 371,2 milijona evrov.

Delež dolžnikov, ki so v insolvenčnih postopkih, je nekaj nižji kot prejšnji mesec, to je sedemodstoten, njihov dolg v skupnem dolgu pa predstavlja 40 odstotkov vsega dolga.

Maxicom še vedno na vrhu

Na vrhu seznama med pravnimi osebami že vse od prve javne objave davčnih dolžnikov aprila lani ostaja ljubljansko podjetje Maxicom v stečaju, katerega dolg presega 20 milijonov evrov. Z dolgom v višini med 10 in 20 milijonov evrov sledita podjetji HTC Dva in Vegrad, obe prav tako v stečaju.

Od prve objave seznama, torej od aprila lani, se je skupni dolg na mesečni ravni zmanjšal le dvakrat. Prvič takoj naslednji mesec po prvi objavi, to je maja, drugič pa novembra. Skupni dolg pravnih in fizičnih oseb se je sicer v času od prve do tokratne objave povečal za 33,5 milijona evrov oz. za 3,6 odstotka.

Število dolžnikov se je medtem povečalo za 1312 oz. za 8,2 odstotka. Pri tem se je povečalo število dolžnih tako pravnih kot fizičnih oseb - pravnih za eno, fizičnih pa kar za 59.

Dolg do Curs manjši

Skupni dolg do Carinske uprave RS (Curs) pa se je v času od marčne objave do tokratne zmanjšal, in sicer za 170.000 evrov na nekaj manj kot 18,7 milijona evrov, kar na Cursu pripisujejo zmanjšanju dolga dolžnikov, ki jih ni več na seznamu. Na seznamu je zdaj 68 pravnih in 42 fizičnih oseb oz. skupaj 110 dolžnikov, torej trije več kot pred mesecem dni.

Med največjimi dolžniki carinske uprave sta med pravnimi osebami še vedno v vrhu seznama logistična in finančna družba Adriacommerce iz Kopra ter trgovska družba na debelo VLM iz Šempetra pri Gorici, ki dolgujeta med enim in deset milijoni evrov. Med fizičnimi osebami v istem razredu ostajata Jani Potokar in Robert Miheu.

Ažurirana seznama obeh uprav sta objavljena enkrat mesečno, najpozneje do 10. v mesecu. V seznamu neplačnikov so podatki objavljeni razporejeni v razrede v odvisnosti od višine zapadlih neplačanih davčnih obveznosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.