Slovenija
14 ogledov

Davčni dolžniki imajo skoraj za milijardo dolga

Denar iz denarnice Nik Rovan
Čez slaba dva tedna bodo javno objavljeni davčni dolžniki z zapadlimi obveznostmi. Skupaj Dursu dolgujejo za skoraj milijardo evrov. GZS objavi imen in podjetij nasprotuje, saj nekateri po njihovem mnenju niso sami krivi za nastalo situacijo.

V ponedeljek, 15. aprila, bo Davčna uprava RS na svoji spletni strani prvič javno objavila seznam davčnih zavezancev z zapadlimi neplačanimi davčnimi obveznostmi. Na njem se bodo znašli vsi, ki so imeli 25. marca davčni dolg, večji od pet tisoč evrov in starejši od 90 dni.

Dursu skupaj dolžni skoraj milijardo evrov

Davčna uprava pa je že objavila podatke, da so vsi dolžniki skupaj dolžni za skoraj milijardo evrov ali natančneje 929,02 milijona evrov. Med njimi je 11.441 fizičnih oseb, ki dolgujejo 350,95 milijona evrov. Pravne osebe, teh je 4.478, skupaj dolgujejo 578,07 milijona evrov. Skupaj bo tako 15. aprila na spletni strani objavljenih 15.917 dolžnikov.

GZS: Objava dolžnikov je sporna in škodljiva

Gospodarska zbornica Slovenije napovedani objavi seznama davčnih dolžnikov nasprotuje. Po njenem mnenju ne bi bila sporna javna objava davčnih utajevalcev, objava imen davčnih dolžnikov pa je sporna in škodljiva. Zato pristojne poziva, naj preprečijo objavo imen podjetij in podjetnikov, zoper katere davčni postopki sploh še niso pravnomočno končani. "V davčnih postopkih namreč pritožbe ne zadržijo postopkov. Po našem prepričanju bo objava takšnih imen na seznamu davčnih dolžnikov zelo sporna, še zlasti v primerih, ko bo pravnomočna odločba nasprotna prvotni odločbi davčne uprave," pravijo.

Opozarjajo tudi na to, da se bodo na seznamu znašli tudi tisti, ki svojih davčnih obveznosti niso poravnali iz objektivnih razlogov, ker sami za pošteno opravljeno delo niso dobili plačila. "Takšna javna izpostavitev podjetij lahko povzroči dodatno poslovno škodo in pogosto tudi neupravičen medijski linč. Ta bo močno prizadel ne le poslovni ugled podjetij, temveč lahko posledično privede tudi do znižanja njihove bonitetne ocene," opozarjajo.

Ukrep izglasovan v DZ

Objavo seznama večjih davčnih dolžnikov omogoča novela zakona o davčnem postopku, ki jo je DZ sprejel novembra lani. Vlada je takšne spremembe predlagala z namenom zmanjšanja problema neplačevanja javnih dajatev in prispevanja k zmanjšanju sive ekonomije.

Komentarjev 11
  • Metuljcek 21:25 09.april 2013.

    @kapibaras teboj se samo delno strinjam, tukaj govorimo tudi o dolgu DDV za storitve/blago, ki jih podjetje nikoli ni dobilo plačanih... Približno tako, kot če bi ti in jaz morala plačat dohodnino za plačo, ki je nikoli nisva dobila!

  • mikic007 22:59 03.april 2013.

    Nimas pojma. Miljarda je veliko, ampak mi naredimo min. 1,5 miljardno luknjo s proracunom vsako leto. Koliko je potem miljarda? In ne bi prevec razglabljal, ampak te miljarde ne bo nihce nikoli videl, preprosto, ker tega denarja v vecini primerov ...prikaži več sploh ni. Izterjali bodo neko malenkost, pri tem se koga unicili in to bo to.

  • rogixl 15:31 03.april 2013.

    Davke morajo plačeviti veliki in mali. Ne sme biti nobene razlike. Nobenih izjem. Izjeme pripeljejo do tega, da na koncu ne plačuje nihče.