Slovenija
51 ogledov

Davčni inšpektorji nad stojnice

Davčni nadzor na stojnicah v Mariboru Fotosmedija
Od aprila so cariniki opravili 263 informativno-preventivnih obiskov pri prodajalcih na sejmih in na stojnicah, zdaj pa začenjajo z nadzori, ki se lahko končajo z vrtoglavimi globami.

Davčni inšpektorji bodo do konca septembra na izbranih lokacijah zbirali podatke o prodajalcih z ogledi in opazovanjem, opravljali se bodo prikriti nakupi blaga, nadzorovalo izdajanje računov, blagajniško poslovanje in izvajalo dosledno kaznovanje v primeru zaznanih kršitev, napovedujejo na Davčni upravi RS (Durs) 

Glavno tveganje je gotovina

Prodaja na sejmih in stojnicah se je v preteklih letih izkazala za precej tvegano, saj prodaja poteka predvsem gotovinsko, pravijo na Dursu. Prodajalci tako ne izdajajo računov, izdani računi ne vsebuje vseh predpisanih  podatkov ali se celo opravlja brez ustreznih  dovoljenj, prodajalci na stojnicah so plačevali organizatorjem za storitve najema v  gotovini in brez račun. S prikritimi nakupi so davčni inšpektorji ugotavljali, da izdanih računov prodajalci pogosto ne evidentirajo v poslovnih knjigah. 

Predpisi so enaki tudi na stojnicah

Nekateri prodajalci na sejmih izdajajo  paragonske bloke, mnogi pa za poslovanje že uporabljajo registrske blagajne. Za te veljajo enaki predpisi, kot za vse druge: programi in naprave ne  smejo omogočati naknadnega spreminjanja podatkov o izdanih računih brez hrambe izvirnih podatkov in  vseh  poznejših  sprememb, sicer jih grozi od 20 do 250 tisoč evrov globe.

"Ponovno  želimo  opozoriti, da mora kupec za vsako plačano storitev ali blago vedno prejeti račun. Vse  državljane  zato  pozivamo,  da  račun  vedno zahtevajo  in  ga  tudi vzamejo.  Tako lahko  pripomorejo k zmanjševanju nelojalne konkurence, k bolj korektnemu izpolnjevanju davčnih obveznosti in obvladovanju sive ekonomije,“ pravijo na Dursu.

 

Komentarjev 1
  • speris 20:23 16.julij 2014.

    Tako ja ljudem ki imajo stojnice utrujat za par evrov.. le tako bomo resili naso drzavo