Slovenija
28 ogledov

Davčni odpustek za srednji razred

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Dohodnina. Pri mesečnem zaslužku 1.500 evrov neto bi država posamezniku vzela 35 evrov manj.

Ministrstvo za finance želi s spremembo zakona o dohodnini razbremeniti ljudi, ki na mesec zaslužijo od 1.300 do 1.560 evrov neto. Če bo vladni predlog obveljal, bodo tisti, ki zaslužijo 1.400 evrov, vsak mesec državi plačali okoli 20 evrov dohodnine manj.

Z najvišjo stopnjo pa bi država po novem obdavčila zaslužke, ki presegajo 1,5 povprečne plače. “S predlagano lestvico se bo razbremenilo približno 153.700 zavezancev za dohodnino, kar je približno 15 odstotkov vseh zavezancev,” pravijo na finančnem ministrstvu.

Leta 2013 poračun

Vlada predvideva, da bo začel zakon, s katerim bi za nekatere zavezance znižali akontacijo dohodnine, veljati 1. junija letos. Leta 2013 pa bi ti zavezanci s poračunom dobili vrnjeno tudi preveč plačano dohodnino iz prvih petih mesecev letošnjega leta. Zaradi razbremenitve srednjega razreda bi se v proračun nateklo za dobrih 55 milijonov evrov manj.

Olajšanje tudi za podjetja

Tudi davek od dohodka pravnih oseb bi vlada znižala, in sicer letos za dve odstotni točki, v naslednjih treh letih pa po eno odstotno točko, tako da bi bila leta 2015 davčna stopnja 15-odstotna.

Poleg tega nameravajo vladni možje zvišati davčno olajšavo za vlaganja v raziskave in razvoj na sto odstotkov.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 23:39 07.marec 2012.

    Ja tole je pa res neverjeten dobitek za srednjo zgornjo klaso. Še mal pa boste tudi sebi ukinili dohodnino. Vsekar je nad 1000€ deri do daske !!!!!!!!!!!!!