Slovenija
26 ogledov

Davek bo nižji, če bo urejena služnost

ljubljana 13.07.2011 stara hisa namenjena za podiranje, kozeljeva ulica 20, Ljub Saša Despot
Vprašanj o novem davku na nepremičnine je mnogo. Tukaj odgovarjamo na tista, ki ste nam jih zastavili bralci. Tokrat o višini davčne stopnje za stanovanje, v katerem brez najemnine biva lastnikov sorodnik.

Vprašanje bralca: Sem lastnik stanovanja, v katerem ima stalno prebivališče hči in ne plačuje nobene najemnine. Zanima me po kakšni davčni stopnji bo obdavčeno stanovanje ali kaj moram storiti, da bo obdavčeno po 0,15% stopnji.

Naš odgovor: Po zadnji različici zakona bo stanovanje obdavčeno z 0,5-odstotno davčno stopnjo. Da bi bilo obdavčeno z 0,15-odstotno davčno stopnjo, sta dve možnosti. Prva je, da hčerki stanovanje oddate. Da bi bili upravičeni do nižje davčne stopnje mora biti stanovanje po zakonu najmanj šest mesecev (v letu pred letom, za katerega se odmerja davek) v odplačnem najemu. Na ministrstvu za finance, ki pripravlja zakon, so na naša vprašanja pojasnili, da bo morala biti najemnina tržna. Kako jo bodo določili in ali bo to veljalo tudi za družinske člane, še ni znano. V vsakem primeru pa je treba najemne pogodbe v evidenco, ki jo vodi Gurs, prijaviti do 15. decembra.

Druga možnost je, da hčerki podelite osebno služnost (užitek, rabo ali služnost stanovanja) in služnost do 1. aprila vpišete v zemljiško knjigo. Članek, v katerem je pojasnjeno več o tem, najdete na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.