Slovenija
24 ogledov

Davek le za rabljene avte iz tujine

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Velike družine. Davek pri nakupu avta so dacarji letos spregledali 410.

Prevoz. Davčna uprava je do novembra letos 410 velikih družin oprostila davka na motorna vozila, lani pa 458.

Za nov kombi dobiš davek vrnjen, a družine kupujejo stare avte.
Saša Einsidler, voditeljica

Po zakonu o davku na motorna vozila imajo pravico do oprostitve družine z več kot tremi otroki, ki še niso dopolnili 18 let. Ta pravica jim pripada enkrat na vsake tri leta, ne smejo pa v tem času vozila podariti ali prodati, sicer morajo vrniti davek skupaj z zamudnimi obrestmi. Podatka, koliko staršev je moralo zaradi predčasne prodaje jeklenega konjička naknadno plačati davek, od davčne uprave nismo mogli dobiti, saj, kot pravijo, te evidence ne vodijo ločeno.

Zahtevek v treh mesecih
Starši lahko oprostitev uveljavijo ob vložitvi napovedi za odmero davka ali kot zahtevek za povračilo plačanega davka, in sicer v treh mesecih od nakupa oziroma uvoza vozila.

Oprostitev velja za nova osebna motorna vozila ali kombije (ne pa za avtodome), pa tudi za rabljena, ki so uvožena iz tujine in se prvič registrirajo v Sloveniji. Za nakup rabljenega vozila, ki je bilo v Sloveniji že registrirano, se davek ne odmerja, pojasnjujejo na Dursu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.