Slovenija
230 ogledov

Davek na dež: Ljubljančani lani plačali 1,5, Štajerci prek dva milijona evrov

Dež Profimedias
Pristojne službe vseh večjih občin, ki smo jih zaprosili za podatke o zbranem denarju s tako imenovanim davkom na dež, torej s postavke odvajanje in čiščenje padavinskih vod, so nam sporočile, da v lanskem letu niso kaznovale nobenega lastnika nepremičnine, ker bi ta imel odvodnjavanje speljano v kanalizacijo, v uradnih evidencah pa bi trdil nasprotno.

V letu 2015 smo strankam za odvajanje padavinske odpadne vode s streh obračunali 590 tisoč evrov, za čiščenje teh voda pa 240 tisoč evrov, so nam sporočili z ljubljanskega Vodovoda-kanalizacije (Voka).  

Lastnikom nepremičnin zaračunavajo tudi omrežnino, ki je fiksna – lani je Voka tako zbrala 646 tisoč evrov. 

Denar, ki ga zberejo s storitvami odvajanja in čiščenja padavinske odpadne vode s streh, namenijo za vzdrževanje in obratovanje kanalizacijskega sistema in čistilnih naprav.  

V fiksni del, ki ga stranke plačujejo kot omrežnino, sodijo stroški električne energije za črpališča, čiščenje kanalizacije s specialnimi vozili, popravilo pokrovov in sten jaškov na javni kanalizaciji, stroški odpada, stroški za vodo, deratizacija kanalizacijskega omrežja, itd. naštevajo v mariborskem Nigradu. 

V Mariboru inšpektorat nadzorov ne izvaja  

Natančnega zneska, ki so ga lani zbrali s tako imenovanim davkom na deževnico v Nigradu še nimajo. Ocenjujejo pa, da so prebivalci desetih štajerskih občin plačali 2,1 milijona evrov.  

Če ugotovijo, da deževnica odteka v javno kanalizacijo, lastnik nepremičnine pa jih o tem ni obvestil, zadevo odstopijo občinskemu inšpektoratu, ki je v Mariboru pristojen za izdajo opozoril in kazni. A ker mestni svetniki še niso sprejeli ustreznega odloka, ki bi opredeljeval vprašanja odvajanja padavinskih voda, inšpektorat nadzorov ne izvaja.  

Lastnik povprečno velike hiše plača malo manj kot štiri evre 

Spremenjen način obračuna je bil uveden z uredbo o oblikovanju cen obveznih občinskih gospodarskih služb varstva okolja.  

Pred tem, je bil strošek odvajanja odpadnih padavinskih vod s streh prerazporejen na vse uporabnike glede na porabo pitne vode, zdaj se obračun storitev izvede glede na velikost strehe, s katere odpadna padavinska voda odteka v kanalizacijo.  

Lastnik objekta z velikostjo strehe 240 kvadratnih metrov za odvajanje odpadne padavinske vode s strehe mesečno plača 3,9 evra brez davka.  

Doleti vas lahko kazen 400 evrov  

Lani so uslužbenci Vo-ke opravili 110 nadzorov odvajanja padavinskih voda z objektov v javno kanalizacijo ali v ponikovalnice.  

"Dvanajst uporabnikov smo opozorili, da imajo padavinske vode nepravilno speljane v javno odpadno kanalizacijo," so nam povedali. 

Vo-ka sicer kazni ne izreka, nadzor opravlja ljubljanski mestni inšpektorat. Če inšpektorji ugotovijo, da podatki o odvajanju ne ustrezajo dejanskemu stanju, lahko lastnika nepremičnine doleti 400 evrov kazni. Zaračuna pa se mu lahko tudi odvajanje in čiščenje odpadne padavinske vode iz streh za obdobje enega leta za nazaj. 

Z inšpektoriata so nam sporočili, da lani niso obravnavali nobenega tovrstnega prekrška, zato tudi opozoril ali glob niso izdajali.  

V Kranju to področje sploh še ni urejno 

Iz Celja pa so nam sporočili, da so lani s tako imenovanim davkom na dež zbrali nekaj manj kot 250 tisočakov. 

"Povprečna obremenitev uporabnika v stanovanjski hiši na mesec znaša za odvajanje in čiščenje padavinskih voda s streh (vključno z omrežnino za odvajanje in čiščenje padavinskih voda s streh) 4,25 evra brez DDV," pojasnjujejo, povprečen mesečni znesek, ki ga v Celju plačajo lastniki stanovanj, pa znaša 0,37 evra na mesec. 

V Kranju obračunavanja za odvajanje in čiščenje padavinskih vod sploh še niso uvedli, iz koprske komunale pa na naša vprašanja niso odgovorili. 

david.jug@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 14
  • alibaba 20:05 03.marec 2016.

    Kje ste Slovenci? Zakaj nočete podpisat peticije?A nimate jajc,pa se bojite,da vas bojo po podpisu spoznal?http://www.pravapeticija.com/signatures/vpis_neodtujljive_pravice_do_vode_v_ustavo/

  • westal 04:06 03.marec 2016.

    Skupaj z davkom bi lahko pobrali 6€.

  • s.i.k. 16:55 02.marec 2016.

    tudi obsijanost s soncem bi že lohka obdavčl..mar ne