Slovenija
48 ogledov

Davek na dodatno črko

Table Suzana Kos
Table. Podjetnike presenetila taksa za table, ki so po mnenju občine oglasne.

Okoli 70 izolskih obrtnikov in podjetnikov je neprijetno presenetila občinska položnica, s katero jih je lokalna oblast zavezala k plačilu oglasov za svojo dejavnost. “Plačati jo moramo tudi tisti, ki se dejansko ne oglašujemo, ampak le spoštujemo predpise, ki jih narekuje država in za nespoštovanje katerih bi nas ta kaznovala,” je slabe volje eden od podjetnikov. Občina ga je “obdavčila”, ker ima nad vhodom v poslovni prostor tablo, na kateri piše, s čim se ukvarja, na vratih pa je ob dejavnosti in imenu zapisan delovni čas. Takse ni plačal še nikoli; tokrat so mu je zaračunali nekaj čez 200 evrov, njegov ugovor pa zavrnili.

Občina: Spoštujemo odlok

Občinski inšpektorat je konec lanskega leta po Izoli opravil nadzor predmetov, ki jih odlok (sprejet leta 2007, op. p.) o občinskih taksah šteje za reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali kako drugače označeni na javnih mestih. Našli so 70 zavezancev, ki uporabe tovrstnih predmetov niso prijavili. “Skladno z odlokom se taksa ne plača za eno objavo ali napis firme, ki je po zakonu obvezen (napisi na vhodih) in po svoji vsebini in velikosti ustreza veljavnim predpisom. Vsaka nadaljnja objava pa se šteje za reklamni napis,” pojasnjujejo na občini.

“Dejstvo je, da se nadzor od leta 2009 do 2011 zaradi neaktivnosti zaposlenih na občini ni izvajal. V sklopu reorganizacije delovanja uprave je bila navedena nepravilnost zaznana in odpravljena. Zavezanci plačila takse so tako po nekaj letih znova dobili odločbe in bili nad njimi morda presenečeni, gre pa zgolj za izpolnjevanje veljavnih predpisov,” so odločni na občini.

Obrtniki ogorčeni

“Takse so previsoke in tudi za nazaj, za leto 2012, jih ni mogoče obračunati. Sešel se bom z županom in se bomo poskušali dogovoriti; jaz razumem, da iščejo proračunske vire, kjer pač mislijo, da bi se dalo še kaj dobiti, a časi so težki. In še težji bodo, ko bo v Evropsko unijo vstopila Hrvaška in bomo doživeli napad njihovih nižjih cen, ko bodo iskali trg. Mislim, da se nihče ne zaveda posledic, ki jih bo prinesla pridružitev sosedov,” ocenjuje Rajko Kodrič, predsednik izolske 
obrtne zbornice.

Komentarjev 4
  • ennanova 18:30 01.april 2013.

    Skladišče distrofikov kot predmet korupcije FIHO?Še bolj bizarno se izkaže dejstvo, da je DDS prejel sredstva za to naložbo že 2006, iz kupoprodajne pogodbe pa izhaja, da se je odkup s strani MOL zgodil šele 2008 (župan Zoran Janković). ...prikaži več Res noro!!!http://za-misli.si/kolumne/elena-pecaric/897-skladisce-distrofikov-kot-predmet-korupcije-fiho

  • Pepe007 09:23 01.april 2013.

    Konkreten primer obdavčenja zraka. Tabla sega v zračni prostor, ki pripada občini. Plačati...

  • mmiillaann 18:15 31.marec 2013.

    Tako se pa vzpodbuja malo gospodarstvo.Joj, joj