Slovenija
38 ogledov

Davek na nepremičnine potrjen

Vlada Alenke Bratušek Anže Petkovšek
Vlada je v predlog zakona o davku na nepremičnine vnesla nekatere izjeme, med njimi nižjo obdavčitev za prejemnike socialne pomoči in možnost davčnega kredita.

Minister za finance Uroš Čufer je ob sprejetju davka na nepremičnine poudaril, da je njegova glavna prednost, da nadomesti vse dosedanje transferje in vključuje vse nepremičnine. "Zakon je sprejet, vlak gre naprej, prepričan sem, da bodo vse koalicijske stranke ujele ta vlak", je odgovoril na vprašanje, ali ima vlada pripravljen plan B v primeru padca zakona. Proračun je namreč v veliki meri osnovan prav na prihodkih, ki naj bi jih prinesel davek. Izplen pa bo za približno 30 milijonov evrov manjši od pričakovanega. 

Vnesli izjeme

Državna sekretarka na ministrstvu Mateja Vraničar je potrdila, da bodo socialno najšibkešji, torej prejemniki socialnih pomoči in varstvenega dodatka, upravičeni do 50-odstotne olajšave za nepremičnine, v katerih stanujejo. Invalidom na invalidskih vozičkih se znižuje davčna obveznost za 30 odstotkov.

Uveljavlja se tudi možnost davčnega kredita. Posamezniku, ki bi tako želel, se davčni dolg lahko vpiše na njegovo nepremičnino. Plačilo se tako realizira ob prodaji oziroma zamenjavi nepremičnine.

Znižana osnova

V zakonu je določeno enoletno obdobje, v katerem bo davčna osnova za stanovanjske nepremičnine znižana na 85 odstotkov posplošene tržne vrednosti in v katerem naj se uredijo evidence v registru nepremičnin. Stanovanjske nepremičnine, v katerih zavezanec biva ali jih daje v odplačni najem, bodo obdavčene 0,15-odstotno. Stopnja davka za nerezidenčne stanovanjske objekte bo 0,5-odstotna. Za stanovanjske nepremičnine, ocenjene nad 500.000 evrov, bo davčna stopnja povečana za 0,25 odstotne točke.

Za poslovne in industrijske nepremičnine je predlagana stopnja 0,75 odstotka, med temi pa za energetske objekte 0.40 odstotka.

Kmetijski objekti bi bili obdavčeni po stopnji 0,30 dostotka, druge stavbe - stavbe za javno rabo in drugo splošno rabo - pa po stopnji 0,50 odstotka.

Kmetijska zemljišča bi bila obdavčena z 0,15-odstotno stopnjo, gozdna zemljišča pa z 0,07-odstotno stopnjo. Zemljišča, ki pripadajo stanovanjskim nepremičninam bi bila obdavčena po stopnji 0,15 odstotka.

Za stavbe, ki so nelegalne gradnje, se bo osnovna stopnja davka, določena za posamezno skupino nepremičnin, povečala za trikrat.

Objekti za bogoslužje neobdavčeni

Sakralni objekti, ki se uporabljajo izključno za bogoslužje, se oprostijo davka. Nobena država v Evropi nima obdavčenih sakralnih objektov, kar je bil glavni argument za odločitev. Ostali objekti v lasti Cerkve bodo obdavčeni.

Tudi kulturni objekti, ki so kot taki evidentirani v regustru nepremičnin, in gasilski domovi bodo oproščeni plačila davka.

Prav tako bodo davka oproščena neplodna zemljišča in varovani gozdovi oz. naravni rezervati.

Izplen bo manjši

Izplen zakona bo med 390 in 395 milijonov evrov. Denar se bo razdelil na pol med občine in državo. Na vprašanje, kje bodo poiskali izgubljene milijone zaradi izjem, ki so jih sprejeli, je minister Čufer dejal, da "bomo to pogledali sproti."  Predviden priliv v proračun za leto 2014 je sicer bil 205 milijonov evrov.

Zakon je bil sprejet soglasno, brez glasu proti, vzdržan je bil le minister Tomaž Gantar iz Desusa. Ta je sicer ocenil, da je predlog razumen in kompromisen, zato ga bo Desus po njegovih besedah najverjetneje podprl.

Komentarjev 14
  • privat 09:55 20.oktober 2013.

    jaz vem kaj nas čaka pod vodstvom mafije...samo oni reveži ne vedo kaj jh bo doletelo!! To kar oni delajo se pač nesme!! in nekje je tudi zakon za take ,ki terorizirajo lasten narod!!

  • malecka 21:49 18.oktober 2013.

    Te bo že prepozno, preberi osnutke zakona pa ti bo vse jasno kaj vas čaka naslednje leto

  • malecka 21:47 18.oktober 2013.

    Ta vlada bo res morala odstopiti. Začelo se bo spet v Mariboru. 29.10. ob 16 uri, na Trgu Leona Štuklja demonstracije proti vladi in zakonom ki ga nesposobneži sprejemajo.Tudi Ljubljana bi morala kaj narediti, da vidijo da nismo samo ...prikaži več ovce ki kimajo, ampak da znamo misliti tudi svojo glavo, dost ih imamo, banda pokvarjena.