Slovenija
366 ogledov

Davek na tampone: ponekod v EU ukinjen, v Sloveniji 22 odstotni

tamponi Shutterstock
Številne države Evropske unije so že znižale davke na ženske higienske pripomočke, torej na tampone in vložke, nekatere države si prizadevajo celo za ničelno stopnjo obdavčitve. Naše ministrstvo za finance o tem noče slišati.

Evropska komisija (EK) bo v prihodnjih dneh predstavila dva predloga za več prožnosti pri določanju nižje stopnje DDV, vključno z določitvijo ničelne stopnje DDV za sanitarne izdelke, kamor spadajo tudi tamponi in vložki. 

Države članice namreč po trenutno veljavni zakonodaji ne morejo uveljavljati ničelne stopnje DDV samostojno, pač pa le, če o tem soglašajo vse države članice EU.

Davek na tampone  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Davek na tampone pri nas 22 odstotni

V večini držav članic so ženski higienski pripomočki, torej tamponi in vložki, obdavčeni z okoli 20 odstotnim DDV. Tako tudi v Sloveniji, kjer za vložke in tampone ženske plačujemo 22 odstotni DDV.

Združena levica (ZL) bo jutri predstavila svoj predlog za znižanje davčne stopnje na ženske higienske izdelke. Podrobnosti danes niso hoteli razkrivati, so pa pojasnili, da bodo sledili vzgledu Francije, Irske in Velike Britanije.

Iz 20 znižali na pet odstotkov

Po številnih protestih in peticijah organizacij za pravice žensk, ki poudarjajo, da je potrebno higienske pripomočke za ženske obravnavati enako kot druge nujne dobrine, kot so voda, hrana ali kondomi, je davke na tampone in vložke znižalo več držav: Velika Britanija, Španija,  Nizozemska in Irska.

Britanci za ničelno stopnjo

V Franciji je parlament decembra lani izglasoval znižanje tega davka z 20 na 5,5 odstotka. Enak davek na tampone in vložke velja tudi v Veliki Britaniji, kjer pa je lani več kot 300.000 ljudi podpisalo peticijo, s katero so zahtevali ničelni davek za tampone in vložke. Ničelno stopnjo na  na sanitarne izdelke ima trenutno le Irska, ki je glede tega dosegla dogovor z ostalimi članicami.

Potrebno soglasje vseh članic

Enostranska odločitev o uvedbi ničelne davčne stopnje za sanitarne proizvode eno od članic EU namreč ni mogoča. Države članice lahko sicer uveljavljajo znižano stopnjo DDV, uvedba ničelne stopnje obdavčitve  za določene kategorije proizvodov pa je možna samo, če se o tem predhodno dogovorijo vse države članice, saj zaradi enotnega trga odločitev ene vpliva tudi na ostale.

Ministrstvo za finance predloga za znižanje ne podpira

Zmanjšanje obdavčitve ali celo uvedba ničelne davčne stopnje za ženske higienske pripomočkov pa je v Sloveniji, kot kaže, zelo malo verjetna.

Ministrstvo za finance je namreč nedavno na portalu predlagam.vladi.si na predlog, da bi davčno stopnjo za izdelke za osebno higieno, kot so mila, šamponi, zobne ščetne, zobne paste, damski vložki in tamponi, toaletni papir, obliži in podobno zmanjšali na nižjo, 9,5 odstotno stopnjo, zapisalo, da takemu predlogu ni naklonjeno, "saj s takšnim ukrepom ne bi sledili zastavljenim ciljem te vlade po zagotovitvi učinkovitega davčnega sistema, s čim bolj primerno davčno strukturo in omejeno uporabo potroškov."

Kot pravijo na ministrstvu, bi predlagano znižanje stopnje DDV prispevalo k določenemu znižanju javnofinančnih prihodkov, "kar pa v času javnofinančne konsolidacije ne bi bilo vzdržno in bi tudi bilo v nasprotju z drugimi predvidenimi ukrepi za konsolidacijo javnih financ".

"Nižji davki ne pomenijo tudi nižje cene"

Na ministrstvu za finance tudi niso prepričani, ali bi dobavitelji  znižanje stopnje DDV dejansko prenesli na končne potrošnike z znižanjem cen ali pa bi znižanje stopnje DDV kompenzirali z zvišanjem svojih marž. Niso namreč samo davki tisti, ki vplivajo na oblikovanje končne cene, temveč je le-ta predvsem odvisna od ponudbe in povpraševanja na trgu posameznih dobrin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Pepe007 08:23 22.marec 2016.

    Marsikaj je bolj potrebno nižjega davka kot higienski pripomočki. Gre za čisti populizem. Efekt na proračun bo, efekta na strošek gospodinjstva skoraj ne bo, nekdo pa si obeta kak sedež v parlamentu več ob naslednjih volitvah. To je vsa računica.

  • Avatar Leon
    Leon 08:02 22.marec 2016.

    Od prvega aprila velja v Sloveniji nov pravilnik o obvezni uporabi 3-slojnega toaletnega papirja ! Ob tem je potrebno drugi listič hraniti vsaj pet let, tretji izvod pa poslat na FURS.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:52 21.marec 2016.

    Al to al pa ukinjanje pravic al pa kr oboje zato da gre ta na novo prišparan denar v korupcijo.V marsičem mi je ZL blizu ampak v marsičem pa tudi ne. Tole nižanje davka je populizem.