Slovenija
42 ogledov

Davek naj bi se obrestoval zlasti pri stroških zdravljenja

brdo, pijača Žurnal24 main
Vlada pričakuje, da se bo breme trošarin na sladke pijače preneslo na kupce, ki bodo zato kupovali manj sladkih pijač in posledično manj zbolevali.

Ministrstvo za finance v predlogu zakona o obdavčitvi sladkih pijač, predlaga trošarine, ki znašajo od pet do dvajset centov na liter pijače.

Davek bodo plačali kupci

Vlada pričakuje, da se bo davek prevalil na končne potrošnike, kar pomeni, da se bodo zaradi uvedbe davka povišale drobnoprodajne cene brezalkoholnih pijač. Sladke pijače naj bi se tako po oceni vlade v trgovinah in v gostinstvu povečale za deset odstotkov. Prav tako pričakujejo, da bo zakon vplival na spremembo navad potrošnikov in se bo poraba brezalkoholnih sladkih pijač v srednjeročnem obdobju zmanjšala. "S posledično zmanjšanim uživanjem pijač, ki jim je dodan sladkor, je mogoče pričakovati dolgoročne učinke na izboljšanje prehranjevalnih navad ter umiritev naraščajočega trenda porasta debelosti, sladkorne bolezni tipa 2 idr. ter z njimi povezanimi stroški zdravljenja in dolgoročno doprinesti k podaljševanju let življenja prebivalcev, ki jih preživijo zdravi – v odsotnosti kroničnih bolezni," ugotavljajo v predlogu zakona.

Drugačnega mnenja so proizvajalci in nekateri ekonomisti, ki menijo, da bo zakon prinesel več škode kot koristi. 

Do razlogov, ki jih za uvedbo trošarin na sldke pjače navaja vlada pa je bil na kritičen tudi kandidat za novega gospodarskega ministra Zdravko Počivalšek: "Če rabimo nov prihodek, to povejmo, če se skrivamo za zdravje, pa se moramo prej lotiti kakšne druge pijače, čeprav sladkor je problem, tudi pri meni."

Trošarine tudi na energijske pijače

Predlog zakona uvaja obveznost plačevanja posebne trošarine na brezalkoholne pijače, ki vsebujejo sladkor pa tudi sladila. Višina trošarine je odvisna od vsebnosti sladkorja oziroma sladil v pijačah. Poleg posebne trošarine za sladila je določena tudi trošarina za pripravke v obliki sirupa ter pripravke v obliki praškov, tablet ali drugih oblikah ter pijače, ki poleg sladkorja ter sladil vsebujejo tudi kofein.

Trošararine bodo uvedli tudi na pripravke za sirupe, praške in energijske pijače.

Izvzeti sadni in zelenjavni sokovi 

Iz obdavčitve so izvzete vode in mineralne vode brez dodanega sladkorja in sladil, sadni in zelenjavni sokovi, nektarji, brezalkoholna piva brez ali z dodatkom brezalkoholne pijače, brezalkoholne pijače slajene s steviol glikozidi ter živila za posebne zdravstvene namene ter živila namenjena dojenčkom in majhnim otrokom.

Ob oceni, da se bo količina porabe brezalkoholnih pijač zmanjšala, delno zaradi trenda zniževanja porabe alkohoplnih pijač, delno zaradi višjih cen, nja bi bil prihodek zaradi novega davka 4,7 milijona evrov.

Komentarjev 5
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:56 03.december 2014.

    bedarija vseh bedarij.potem reveži ki delamo za majhne denarce bomo pa zdravi in bodo bolani samo premožni.Počasi se bo začelo v slo švercat na polno pa naj bo to tobak alkoholne pijače in zdaj bodo še sokovi.policija bo mela dela ...prikaži večla še toliko več tak da ta davek ne bo pokril ničesar in bo še večja kriza kot sedaj

  • Avatar čavez
    čavez 09:34 03.december 2014.

    Le kdaj bodo uvedli davek na idiotske zakone vlade, ti zakoni ki jih sprejemajo bolj škodujejo zdravju kot ves sladkor.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 05:06 03.december 2014.

    načeloma davek na nezdrave zadeve podpiram ampak zgolj načeloma. namreč denar ki bi se natekel bi res moral iti direkt namensko za reševanje problematike ne pa za polnjenje proračuna. škoda no ker bo zarad naše šlampaste in koruptivne politike tak ...prikaži večk davek dobil slab priokus.