Slovenija
23 ogledov

Davek o neobstoječih podatkih

Vojnik Žurnal24 main
Zemljišča. Še slab mesec za urejanje podatkov, predpisi pa se še spreminjajo. Davek na nepremičnine. Podatki do presečnega datuma ne bodo popolni.

Samo še slab mesec imajo občine, da dopolnijo podatke o nepremičninah v registru nepremičnin (REN), ki jih Geodetska uprava RS (Gurs) in nato Davčna uprava RS (Durs) potrebujeta za pravilne izračune davka na nepremičnine. Na občinah pa imajo težave pri določanju zemljišč za gradnjo stavb in usklajevanju podatkov med zemljiško knjigo, geodetskimi posnetki in dejanskim stanjem.

Nenatančen pravilnik

"Pravilnik o določitvi zemljišč za gradnjo stavb je nenatančen, poleg tega pa ga je težko izvajati in določiti, katera so ta zemljišča," pravijo na Občini Vrhnika. Veljati je začel šele septembra, vendar na občinah že opozarjajo, da je pomanjkljiv in premalo jasen ter da postavlja dodatne dileme. "Določila pravilnika se v praksi različno interpretirajo," poudarjajo v Vojniku. Na Gursu zapletov z njim ne pričakujejo, čeprav tudi oni priznavajo, da so najbolj neurejeni prav podatki o teh zemljiščih.

Zemljišča za gradnjo stavb bodo namreč obdavčena bolj kot kmetijska ali gozdna – z 0,5 odstotka davka od ocenjene vrednosti zemljišča. Po pravilniku so to zemljišča, "na katerih je gradnja stavb dejansko mogoča oziroma dopustna in jih določi občina".

Podatke pripravljajo na novo

V Mestni občini Ljubljana (MOL), kjer so do zdaj imeli zabeleženo le eno tako zemljišče, so že pred časom opozorili, da evidence nezazidanih stavbnih zemljišč ne vodijo. Hkrati do sprejema omenjenega pravilnika ni obstajala nobena zakonska opredelitev pojma. "Vendar po naših ugotovitvah – podobno je z nekaterimi drugimi občinami – obstoječi podatki občinskih prostorskih načrtov nikakor ne omogočajo preproste informacije o zemljiščih za gradnjo stavb, ampak bo treba podatke za namene množičnega vrednotenja pripravljati posebej," poudarjajo na MOL.

Tudi v Sevnici, kjer imajo v REN trenutno zabeleženih največ teh zemljišč v državi, pravijo, da bodo podatke posredovali še enkrat: "Ob začetku veljavnosti občinskega prostorskega načrta še ni bilo pravilnika, tako da takrat posredovani podatki niso odražali dejanskega stanja zemljišč, primernih za gradnjo stavb." 


Nerealna pričakovanja

In čeprav je vlada šele nedavno poslala v obravnavo tudi novelo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin (ZMVN), ki med drugim predvideva, da razvrstitev zemljišč v zemljišča za gradnjo stavb sprejme občinski svet po predhodni javni razgrnitvi – ta mora trajati 30 dni –, na Gursu menijo, da z določanjem zemljišč za gradnjo stavb občine ne bi smele imeti težav. Trdijo tudi, da občinam, ki so že posredovale pravilne podatke, teh ni treba sporočati ponovno.

A občine opozarjajo, da bo za njihovo urejanje potrebnega veliko ročnega dela, v Mariboru pa med drugim pravijo, da čeprav podatke o nepremičninah urejajo že od leta 2010, še nimajo urejenih. "Glede na številčnost nepremičnin in specifičnost problemov posameznih nepremičnin je nerealno pričakovati, da bodo vsi podatki nepremičnin urejeni do 1. aprila," so prepričani na MOL. Takrat bo namreč prvi presečni datum za obdavčitev nepremičnin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.