Slovenija
16 ogledov

Davek se bo obračunaval drugače

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Odbor za finance in monetarno politiko je pripravil predlog novele zakona o davku na dodano vrednost. Ta prinaša več sprememb pri načinu obračunavanja davka, predvsem na področju storitev.

Pomembnejše spremembe se bodo zgodile v zvezi s krajem obdavčenja storitev, saj bodo po novem namreč storitve obdavčene v tisti državi članici, kjer ima sedež naročnik.

Trenutna ureditev obdavčenja v državi s sedežem izvajalca storitve bo ostala le v primeru, da naročnik ni zavezanec za DDV. Spremenila se bodo tudi pravila za vračilo DDV zavezancem s sedežem v drugi državi članici, saj bo vlaganje zahtevka po novem potekalo preko elektronskega portala.

Nižja obdavčitev nekaterih storitev
Z novelo zakona se uvaja nižja, 8,5-odstotna, stopnja DDV za določene storitve, denimo: prodaja knjig na vseh fizičnih nosilcih, čiščenje oken in zasebnih gospodinjstev, storitve domačega varstva, frizerske storitve, manjša popravila koles, čevljev in usnjenih izdelkov, oblačil in gospodinjskega perila.

Križanič verjame v vladne ukrepe
Prag za uporabo posebne ureditve obračunavanja DDV po plačani realizaciji se bo zvišal s sedanjih 208 tisoč evrov na 400 tisoč evrov. Ker pa se je za takšen način obračuna DDV doslej odločilo manj kot dva odstotka podjetnikov, se njihovo število po pričakovanjih tudi z novim sistemom ne bo bistveno spremenilo.

Pri tem ukrepu je SDS predlagala zvišanje praga celo na dva milijona evrov, vendar niso dobili zadostne podpore. Ob tem je Zvonko Černač dejal, da "ima dopolnilo bolj simbolni pomen." Vladi je očital, da ni sposobna dati gospodarstvu signala, ali mu sploh ima namen pomagati. Finančni minister Franc Križanič pa je na to odvrnil, da se je vlada krize lotila pravočasno in z dovolj močnimi ukrepi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.